Ето как се появяват спомените, докато спим

    Невробиолози установиха по какъв начин дълбокият бавен сън влияе на формирането на дълготрайни спомени. Ключова роля при това играе взаимодействието между електрическата активност на мозъка и формирането на синапсни връзки между невроните, показва изследване на учени от Калифорнийския университет. Резултатите си те са публикували в Journal of Neuroscience.

    Сънет играе важна роля във формирането на паметта. Докато нашият организъм си почива, мозъкът не получава сигнали от сетивата ни, но продължава да бъде активен. Енцефалограмата показва бързи нискоамплитудни ритми на невронна активност в хипокампа — област, която отговаря за прехода от краткосрочната памет в дългосрочната. След тези ритми следват бавни и високоамплитудни колебания в кората на главния мозък. През това време хипокампа пренася епизодичните спомени от времето на бодърстване в кората, където те стават дълготрайни.

    С помощта на математически модел учените успели да покажат, че елетриеската активност в главния мозък по време на дълбок сън е свързана с образуването на синапсни връзки между невроните. При това бавните високоамплитудни колебания, които отразяват тези изменения в коарата, се намират под влияние на бързите ритми на хипокампа. от своя страна синапсните изменения също оказват обратно влияние на бавните ритми. С това се осъществява  повторно възбуждане на определени вериги неврони, за да се укрепят спомените. 

    При процесите на консолидация на паметта хипокампът вече неучаства, установили учените.Той отговаря само за входния сигнал, който постъпва в кората, "записва" определени спомени, предизвиква тяхното повторение, с което укрепва съответните синапсни връзки между невроните, в които се пази споменът за предишни събития.

    Нормалният сън има две фази - бърза (очите извършват бързи движения) и бавна. Те се редуват в продължение на 4-5 цикъла по време на осемчасов сън. Бавният съм продължава около 80-90 минути и също се състои от няколко стадии. Един от стадиите е именно дълбокият бавен сън, който е с продължителност не по-малко от 20% от цялото време, в което сме заспали.

    Амонов рог или хипокамп (wiki) е анатомична област в мозъка, част от сивото мозъчно вещество, представляваща корова гънка, изолирана с бяло мозъчно вещество. Той участва в изграждането на т. нар. лимбична система и обединява в едно цяло информацията, която достига до него от различни места на мозъка. Играе важна роля при проявите на агресия, при мотивацията и при формирането на спомените.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини