Е-калкулатор ще прогнозира пенсията

Пенсионен калкулатор ще подпомага хората да прогнозират каква пенсия ще получават, след като спрат да работят. Разработката е на Националния осигурителен институт (НОИ) и се очаква да е достъпен безплатно на сайта му още тази година. Това съобщи вчера управителят на института Йордан Христосков.


Подобни калкулатори вече действат в сайтовете на пенсионноосигурителните дружества, където по зададен размер на вноската, период на осигуряване и предполагаема доходност се генерира очакваният размер на пенсията от втория и третия стълб. С новата услуга на НОИ хората, които се осигуряват само за първа пенсия, също да могат да прогнозират доходите си на старини.


Базата данни на НОИ съдържа информация за индивидуалния осигурителен доход от 1997 г. насам и средната заплата за страната в предишни периоди, каза Христосков. Той уточни, че на пенсиониращите се сега се предоставя справка, така че лесно да могат да изберат най-благоприятните за себе си три години, по които ще се изчисли пенсията им. По закон това правило важи за стажа, натрупан преди 1997 г. Ще се използват и предвижданията на Агенцията за икономически анализи към Министерството на финансите, която прогнозира дългосрочно ръста на доходите и инфлацията. Така всеки, който сега укрива осигуровки, ще е наясно с какво ще живее, като остарее, каза Христосков.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини