Местят хан Кубрат заради Путин

Създателят на Стара велика България хан Кубрат отстъпи пред руската енергийна мощ. Златното съкровище на владетеля от Националния исторически музей вчера напусна централното си място в "Слънчева зала".

Именно там българският президент Георги Първанов ще даде официален обяд в чест на руския си колега Владимир Путин, който пристига на визита в София утре. Тържествената гощавка ще събере първите мъже заедно с техните половинки точно в 13,30 ч в петък, разказа за "Стандарт" директорът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Скъпоценностите на хана и още четири витрини с древни красоти бяха изместени вчера в ъглите на залата, за да се отвори място за масите на държавниците. Обядът ще протече върху две големи кръгли маси, а президентският протокол вече одобрил промените. Основното блюдо ще е яребица с кестени, полято с отлични български вина.


Директорът на НИМ Божидар Димитров реши да смени подаръците, с които ще изненада първата руска двойка. Людмила Путина ще се сдобие с копие на антична камея с образа на съпругата на император Марк Аврелий - Фаустина. "Това е дар, който само императрица има правото да носи. Закача се на ревера на сакото, нещо като брошка", разказа Димитров.

Нежното бижу е от злато и седеф. За Путин пък шефът на музея е подготвил ръчно изработен киликс - малък позлатен съд, копие на този, намерен в храма на тракийския цар Севт III. Реликвите са избрани лично от проф. Димитров, който довери, че в промеждутъка от половин час преди официалния обяд ще разкаже на руския държавник всичко за траките и ще го "разходи" из целия музей.


Даровете от българската първа двойка обаче по нищо не отстъпват на щедростта на НИМ, научи "Стандарт". Георги Първанов в момента обмисля дали да не подари сабя на руския си колега. Първата дама Зорка Първанова обаче вече се е спряла на армаган за гостенката си Людмила. Тя ще получи средновековна антика - изящен златен потир с гравирани символи.


Дрескодът на събитието е строг за мъжете, но дава свобода на дамите. Според текста на поканите съпругите на двамата президенти трябва да носят "къса рокля", докато половинките им и гостите, задължително "тъмен костюм".


В момента "Слънчева зала" е готова да приеме височайшите особи и повече промени в интериора няма да се правят, разказаха уредниците на музея. По време на визитата на руския президент музеят е затворен за посетители. Част от антуража на Путин вече пристигна в България.

На летище София вчера кацна транспортният самолет с бронираната кола чудо на стопанина на Кремъл. С друг аероплан пък пристигнаха част от музикантите, които ще спретнат уникалния галаконцерт в зала 1 на НДК, с който ще се открие Годината на Русия в България.

Днес в София трябва да кацнат още два руски самолета. С единия ще пристигне шефът на "Газпром" Алексей Милер, а с другия - легендата Йосиф Кобзон и част от останалите музиканти и артисти. В четвъртък пък летище София ще стане домакин на двата самолета, с които пристигат Владимир и Людмила Путини. Очаква се на аерогарата да се приземи и трета машина с Дмитрий Медведев.

Източник: standartnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини