Симеон имал една гора, но му я върнали два пъти. Колко гори има той?

Наказателното производство, което трябваше да установи собствеността на наследниците на Фердинад и Борис ІІІ върху гори и земи в Самоковско, откри, че при възстановяването на горите са извършени редица нарушения от общинската поземлена комисия в Самоков.


„4 521 декара са възстановени два пъти - един път на базата на нотариален акт и един път на базата на крепостни актове от началото на ХХ век", заяви прокурор Малина Чаканова.

Наред с това са извършени въводи във владение преди влизането в сила на решението на Поземлената комисия в Самоков.


Според прокурор Марина Чаканова тези нарушения обаче биха могли да се квалифицират само като престъпления по служба, защото са допуснати заради немарливо отношение на длъжностните лица.

От прокуратурата съобщиха, че до момента наследниците на Фердинанд и Борис ІІІ са подали две заявления за възстановяване на земи в района на община Самоков.


Според първото са възстановени 12 022 декара, а с според второто заявление площта от 4521 декара е върната два пъти.

В момента Симеон Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са собственици на част от недвижимите имоти, които са притежавали до 1946 год.


Някои медии изчисляват стойността на имотите на около 160 млн. евро.

През 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на цар Фердинанд и цар Борис и техните наследници.


Документът уточнява, че според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на министър-председателя Кимон Георгиев, царските имоти са 17.


От тях на царското семейство частично са върнати резиденция "Врана" /от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община/, "Царска Бистрица", "Саръ-гьол", "Ситняково", къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.


Опозицията и до днес твърди, че решението на КС не е достатъчно основание за връщането на имотите и въпросът трябва да бъде уреден с отделен закон

През март 2006-та парламентът създаде специална парламентарна комисия за разследване на реституцията на т.нар. "царски имоти".

Вече близо 2 години чакаме решението й.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини