Психологът Иван Игов: Мюзик Айдъл е гавра с хора с психични отклонения

Иван Игов е завършил психология в Софийския университет. В момента работи в НПМГ. Автор е на държавните стандарти за обучение по психология в средното образование, на няколко книги и учебници. Интервюиран от сайта vsekiden, той изразява силно критичното си мнение за "Мюзик Айдъл" и сходните по формат предавания.


"Хората се забавляват с личностни проблеми, по-скоро личностни дефицити на други хора, които могат да имат умствена изостаналост, психични и физически отклонения. Налага се един стил хората да се забавляват и да се подиграват с неща, които са личностни дефицити. Това ми изглежда изключително некоректно."

Не е по-различна и оценката му за водещите и журито в започналия наскоро втори сезон на предаването.

"Аз се срамувам от това, което виждам - известни личности, хора иначе имащи различни умения, буквално се подиграват на тези кандидати.", откровен е той.



"Тези хора по-скоро се нуждаят от помощ и от подкрепа, отколкото от това да бъдат подигравани пред всички. Те не са виновни, че са такива, че са израснали в среда, която ги е направила социално незрели или социално некомпетентни. Ние се подиграваме с тях, но всъщност се подиграваме със себе си. Това е подигравката, че ние тези хора не сме ги научили.", не остават без коментар и реакциите на повечето зрители.

Цялостната концепция на риалити предаванията е подложена на сериозна критика от изтъкнатия психолог.


"Тези предавания разчитат на точно такива хора. Доколкото чувам на един кастинг се явяват хиляди. Това, което ни показват в предварителните кастинги, са точно избрани хора, които имат конкретни личностни и умствени дефицити. Страшно нелепо е ти да подбираш това и да се забавляваш с тях."

Игов не скрива и разочарованието си от цялостната нагласа народното общество по отношение на зрелищата.


"Абсолютна незрялост на обществото е да превръщаш в шоу човешкото нещастие. Това го видяхме и в Биг Брадър, и в какви ли не други предавания. Когато започнаха да правят предавания, в които се обучават хора и да се стимулират техните потенциали, бях наистина зарадван, че най-сетне конкурсът ще бъде не да видим кой какъв простак е, а на базата на реални способности и качества. Ето че тези неща пак се изкриваха.", разкрива огорчението си той.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини