Кърмата предпазва детето от рак на гърдата

Жените, които са били кърмени като бебета, са по-малко застрашени от рак на гърдата, установи американско изследване, цитирано от Ройтерс.

Рискът от рак на гърдата при къремните жени е със 17% по-нисък. Това обаче не важи за първородните деца.

Възрастта на майката при раждането дава възможност да бъде прогнозирано нивото на замърсяване на кърмата с нежелани вещества от околната среда.

Според предишни изследвания може да съществува връзка между натрупването на тези замърсители и увеличената опасност от рак на гърдата за бебето.

За да анализират как редът на раждане на жената, възрастта на майка й и дали е била кърмена, се отразяват на риска да се разболее от рак на гърдата, учените от университета на Уисконсин са интервюирали 2016 жени, засегнати от тежката болест, и 1960 здрави жени.

И двете групи били на възраст от 20 до 69 години. Кърмените жени се оказали общо по-малко застрашени от рак на гърдата. В тяхната група тези с повече братя и сестри били с по-нисък риск от първородните.

Рискът от заболяване не се влияел от възрастта на майката при раждането. При тези, които не били кърмени, рискът от рак на гърдата намалява, ако майката е била по-възрастна при раждането. БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини