120 лева стипендия

Най-големите студентски стипендии ще се увеличат от 90 на 120 лева. Това ще бъде гласувано днес от Министерския съвет. Решението е взето по предложение на Националното представителство на студентските съвети, с чиито членове министър-председателят Сергей Станишев и вицепремиерът Даниел Вълчев се срещнаха на 23 май.

Освен по-високи стипендии на студенти, решението на кабинета включва и повече пари за докторанти и специализанти в държавните висши училища и научни организации. Самият размер на стипендията се определя от ректора по предложение на студентския съвет.

Месечните стипендии на докторантите и специализантите се увеличават с 200 лв. и стават 450 лева от 1 юли. Младите учени ще бъдат стимулирани и допълнително - за завършване и защита на дисертационен труд в срок. При представяне на дисертационния труд в рамките на обучението ще получават премия от 1000 лева, а при успешна защита в едногодишен срок ще има втора премия от 1000 лева. Тази промяна ще влезе в сила от 1 януари 2009 г.

Освен тези стипендии студентите и младите учени ще получават допълнителни стимули, които се осигуряват със средства от еврофондовете. Идеята е от есента 15 000 отличници във вуз (първите 10% по успех) да получават втора стипендия от 90 лв., а тези, които се обучават в технически и природни науки, които са важни за икономиката, ще могат да разчитат на награда от 200 лева за семестър.


Източник: bgvesti.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини