Петролът поскъпна с над 10 долара за един ден!

Цената на петрола отбеляза рекордно в цялата си история еднодневно повишение на 6 юни (петък) като достигна 139 долара за барел, съобщава БиБиСи.

Резкият скок се дължи на очакванията, че нефтът ще стигне 150 долара през юли, заради повишено търсене и политическа несигурност. На 6 юни цената на суровият петрол в Ню Йорк добави повеме от 10 долара към стойността си от предния ден - най-голямото еднодневно поскъпване на "черното злато" откакто е започнала търговията с него на стоковата борса.

В петък цената на суровия петрол на Нюйоркската стокова борса (New York Mercantile Exchange - NYMEX) стигна 138,54 долара за барел в рамките на работното време, но след края на официалната търговия, по електронен път се сключваха сделки на стойност 139,12 долара за барел. Предишният рекорд - 135 долара за барел - бе регистриран на 22 май.

Поскъпването на петрола съвпадна и с истински срив в обменния курс на долара, който загуби спечелените през последните две седмици позиции. Към внезапно отслабналия долар се прибавиха и сериозен спад в стойността на акциите на Уолстрийт и данни за регистриран най-висок ръст на безработицата в САЩ за последните 20 години.

Новините със сигурност ще доминират дискусиите по време на насрочената за днес среща на високопоставени представители на осемте най-развити индустриални държави (Г-8) в Япония. Министри на енергетиката от Г-8 се събират в северния японски град Аомори, за да рлазработят стратегия за справяне с колебанията в цените на петрола, газа и въглищата. Към осемте ще се присъединят и пратеници на Китай, Индия и Южна Корея, които също са сред основните световни консуматори на горива и енергия.

Сериозен тласък на поскъпването на петрола в петък даде доклада на Оле Слорер, анализатор в инвестиционната групировка "Морган Стенли", който прогнозира, че петролът ще стигне 150 долара не по-късно от юли. И макар че експертите предричат повишение на цената до 200 долара през идните 18 месеца, дори и това очакване може да се окаже недостатъчно смело.

Стойността на референтния (диктуващ тенденциите в търговията) американски лек суров петрол (light sweet crude oil, наричан още West Texas Intermediate Crude, доставян в Кушинг, щата Оклахома в САЩ) се покачи с повече от 40% за последната една година.

Друг важен двигател на поредното рекордно поскъпване на долара бе изявление на израелския транспортен министър Шломо Мофаз, който оцени като "неизбежна" военна операция срещу Иран, за да се сложи край на ядрената програма на Техеран. Санкциите срещу четвъртия по големина износител на петрол в света не успяха да прекратят програмата, за която има подозрения, че се използва за обогатяване на уран за ядрено оръжие.

Поредния си принос към повишаването на цената на суровия петрол дадоха още и отново отслабналият долар, опасенията от възможна стачка в нигерийския клон на корпорацията "Шеврон" и непрестанният страх, че предлагането на суровината изостава от търсенето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини