Динята като виагра

Динята е едно удивително растение. Колкото повече учените изучават неговите плодове, все повече се убеждават в това, че динята е неизчерпаем източник на полезни вещества за човешкия организъм. Поредното изследване показва, че дините могат да действат като виагра.

Полезните съставки на плодовете и зеленчуците се наричат фитонутриенти, които са биологично активни вещества, подобряващи здравето. В дините най-много се съдържа ликопин (той притежава антиоксидантни свойства и на него се дължи меката червена част на плода) и бета каротин (провитамин А). А сега в плода е открит и нов фитонутриент – цитрулин. Цитрулинът повишава енергията, стимулира имунната система и спомага и за отваряне на кръвоносните съдове, а това е основният ефект от Виаграта.

При употребата на цитруллин той се преобразува в организма в аргинин. Аргининът е аминокиселина, която буквално върши чудеса със сърцето и кръвоносната система, а също така поддържа имунната система.

Влиянието на цитрулина и аргинина помага за съхранение на здравето и е полезен за страдащите от затлъстяване и диабет от втори тип.
Впрочем, цитрулинът се съдържа не в сърцевината на плода, а в неговата кора. Днес учените работят над създаването на нов сорт диня с повишено съдържание на цитрулин.

Източник: bgvesti.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини