86 души обвинени за преврата в Турция

Властите в Турция предявиха обвинения на 86 души заподозрени в подготовка на държавен преврат, съобщи BBC News. Имената на обвиняемите не се съобщават.

В рамките на разследването бяха задържани 20 души. Към десетима от тях, включително генералите Хурсит Толон и Сенер Еруюгур, бяха повдигнати обвинения за организиране на въоръжени групировки.

На 1 юли турските власти съобщиха, че са успели да предотвратят опит за държавен преврат, подготвен от тайната организация „Ергенекон", в която членуват високопоставени чиновници, военни и сътрудници на спец-службите.
След проведена полицейска операция бяха задържани военни, журналисти и бизнесмени. Според полицията на 7 юли заговорниците са предвиждали масови протести от страна на привържениците на светското управление, които да провокират стълкновения с полицията и да се стигне до сваляне на правителството на Ердоган.

Привърженици на обвиняемите смятат, че арестите са предимно на политическа основа. В деня на задържането им Конституционния съд започна разглеждане на делото за закриване на турската Партия за справедливост и развитие. Прокуратурата изисква лишаване на премиера Ердоган и президента Абдула Гюл от политическа дейност за поне 5 години.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини