Учени подкрепиха проекта "Долина на тракийските царе"

45 известни българи подкрепят идеята за възстановяване на Долината на тракийските царе. Това се посочва в специално обръщение до медиите, подписано от учени, изследователи и хора на изкуството.

Сред подписаните са професорите Георги Китов и Николай Овчаров, проф. Ивайло Мирчев, проф. Димитър Сотиров, проф. Борислав Стоев, проф. Георги Чапкънов, Ставри Калинов, Вежди Рашидов и други.

В обръщението се изтъква, че отдавна е назряла необходимостта от обединяване на усилията на нацията около идеята за запазване на безценното историческо наследство, което може да ни отреди място сред древните цивилизации на човечеството.

"Горещо подкрепяме идеята на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов и проекта на арх. Тилев за изграждане на кръгово язовирно съоръжение, в което да бъде експониран античният град във водите на язовир „Копринка" край Казанлък. Уникалният начин на експониране на единствения добре запазен тракийски град показва качествено ново отношение към тайните на древната култура на народите, населявали нашите земи", пише още в декларацията.

Със заповед на министъра на културата проф. Стефан Данаилов вече е създадена работна група, която ще подготви планово задание за провеждане на международна инженерингова процедура за експонирането на античния град във водите на язовира.
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини