НАТО: Отношения с Русия трябва да са конструктивни

НАТО спазва Основополагащия акт Русия-НАТО и се стреми към по-конструктивни отношения с Москва, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

"Ние се придържаме към международните си задължения и спазваме Основополагащия акт Русия-НАТО", заяви Столтенберг в интервю за германското сп. "Шпигел".

"Вече не сме в състояние на студена война. Тогава на границите на НАТО дълго време бяха разположени стотици хиляди войници. Днес решаващият фактор е способността за бързо придвижване (на въоръжените сили)", каза той.

Според него Русия действа "все по-самоуверено", а НАТО ще продължи да укрепва отбраната на своите източни граници. 

"Ние разработихме подробни планове за защита на нашите източноевропейски партньори, които включват няколко елемента", заяви Столтенберг.

"Нашият отговор при новата ситуация със сигурността е защитата и този отговор е съразмерен. Ние дадохме ясно да се разбере, че не искаме конфронтация и нова студена война. Стремим се към по-конструктивни отношения с Москва", изтъкна той, съобщава БТА.

По думите му и двете страни би трябвало да постигнат "поне по-голяма прозрачност и предсказуемост", тъй като се е увеличила опасността от инциденти.

Столтенберг напомни за обстрелва на руски самолет от Турция. "Доколкото е възможно, не трябва да допускаме такива инциденти, а ако все пак се стигне до тях, трябва да се погрижим те да не излязат от контрол", подчерта той.

"Турция е част от нашите усилия за подобряване на политическия диалог с Русия", добави генералният секретар на НАТО.

В същото интервю генералният секретар на алианса каза, че НАТО е съумял да спре процеса на намаляване на разходите за отбраната в европейските страни, предаде ТАСС.

"В миналата година процесът на съкращаване на разходите за отбрана след дълги години беше спрян. Прогнозите за 2016 г. показват, че през настоящата година ние отново ще станем свидетели на увеличаване на военните бюджети на европейските страни - членки на НАТО", каза Столтенберг.

Той подчерта, че алиансът е най-успешният съюз в историята и припомни, че досега НАТО не е допуснала война благодарение на силна отбрана и възпиране.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини