Липсата на персонал е довело до извращенията в затвора в Белене

След като има осъдени лица, има упражнен контрол, винаги са получавани наказания. В затвора в Белене има петима надзиратели, които са наказани, има и уволнен служител. Това каза главен комисар Гергана Георгиева пред bTV във връзка с назначената проверка от Сотир Цацаров в затвора.

Според Георгиева вината за случващото се е поради липсата на персонал, материално битовите условия, сградата не е поддържана от години. Главен комисар Гергана Георгиева увери, че има назначена проверка и тя е комплексна. Освен това комисар Георгиева изрази несъгласието си да се изнася подобна информация и посъветва журналистите, когато получат подобни данни първо да уведомят отговорните органи.

Припомняме, че на 7 юни, главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по повод репортаж за престъпни деяния, извършени на територията на затвора Белене, и изиска пълна информация за действията на прокуратурата от Апелативна прокуратура - Велико Търново, Окръжна прокуратура – Плевен и Районна прокуратура – Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. По-късно същия ден до главния прокурор постъпи и сигнал от министъра на правосъдието за извършване на проверка по повод изнесените в репортажа данни.

Сигналът на министъра на правосъдието бе изпратен незабавно на Окръжна прокуратура – Плевен по компетентност за извършване на проверка на всички оповестени данни и за вземане на мерки по реда на надзора за законност върху изпълнение на наказанията в Затвора Белене.

По разпореждане на главния прокурор апелативният прокурор на Велико Търново г-н Огнян Басарболиев свика спешно съвещание с и.д. окръжен прокурор на Окръжна прокуратура - Плевен и районния прокурор на районна прокуратура - Левски за създаване на необходимата организация за извършване на проверка в Затвора Белене и събиране на данни за извършени престъпления от общ характер по надлежния ред. Районна прокуратура - Левски и Окръжна прокуратура - Плевен докладваха на главния прокурор съдебни актове – влезли в сила на 08 януари 2011 г., на 15 октомври 2014 г., на 25 юни 2015 г. и на 08 януари 2016 г., с които 7 (седем) лица, лишени от свобода и изтърпяващи наказанието си в Затвора Белене са признати за виновни и осъдени за принуда, съвкупления с лица от същия пол, като е употребено насилие и заплаха, за причиняване на леки и средни телесни повреди по хулигански подбуди, като тези осъждания са за деяния, съдържащи се във видеоматериалите, разпространени по bTV.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини