Разпоредиха проверка, заради три съмнителни проекта по програмата "Подкрепа за предучилищно образование и подготовка"

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева разпореди проверка на 62 одобрени проекта по процедурата "Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка за деца в неравностойно положение" по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", на обща стойност 20 млн. лева. Проверката е въз основа на сигнал на Национална мрежа за децата.

На 3 юни на сайта на МОН бяха качени одобрените 62 проекта по процедурата. За да бъдат сключени договори и да бъдат отпуснати средства, проектите трябва тепърва да минат на допълнителна проверка от Управляващия орган по програмата за двойно финансиране, свързани лица и други проблеми. На 10 юни обаче, още преди започването на тази допълнителна проверка, в МОН е получен сигнал от Национална мрежа за децата, че три от класираните проекти будят съмнение. Те са на сдруженията с нестопанска цел "Детски свят - щастливо бъдеще", "Детско царство" и "Детски усмивки". Сдруженията са регистрирани в един град - Варна, две от тях - на един и същ адрес и са създадени много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015 г. В управителните им съвети участват едни и същи лица. Впечатление прави и фактът, че сумата на проектите е доста сходна. Всеки от трите проекта е с няколко лева по-малко от тавана от 500 хил. лева. Кунева посочи, че на пръв поглед и самите проекти са доста сходно написани.

По подадения сигнал започва осемдневна проверка от Звеното за вътрешен одит и инспектората на МОН дали тези проекти са били класирани при надлежно спазване на процедурата за оценка и класиране. Проверката ще обхване цялостната процедура по оценка и ще включи всички 62 кандидати.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини