България осъдена да плати 550 млн. евро на Русия заради АЕЦ „Белене"

България е осъдена да плати 550 милиона евро на Русия за спиране на строежа на АЕЦ "Белене", заяви на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Арбитражният съд при Международната търговска палата в Женева е взел решение в полза на „Атомстройекспорт” в спора му с Националната енергийна компания (НЕК) на България за прекратяване на проекта АЕЦ „Белене”.

Руската страна ни съди за поръчаното, но не платено оборудване за централата. Заведеният иск е за 1 млрд. евро, а страната ни от своя страна е завела контраискове в арбитража.

Теменужка Петкова обясни, че са били отхвърлени всички останали претенции на "Атомстройекспорт", свързани с ескалация на цената, пропуснати ползи, неустойки, работи извън предмета на договора и разходи за демобилизация.

"Нека изчакаме решението на арбитража", призова Теменужка Петкова, помолена да коментира има ли раздвижване около проекта за втора ядрена централа у нас. Петкова посочи, че делото тече от доста време, но казусът е много сложен.

Според нея няма как да има извънсъдебно споразумение по делото, преди съдът да се произнесе по него. Когато има решение, българските власти ще обмислят и стъпките, които да предприемат, подчерта тя.

Петкова отказа да коментира има ли частен интерес към АЕЦ Белене с мотива да бъдат опазени националните интереси на страната.

НЕК ще трябва да плати на „Атомстройекспорт” 550 млн. евро по арбитражното дело за спирането на „Белене”, но в замяна ще получи оборудване на тази стойност, обясни пред журналисти Бойко Борисов.

„Най-големите ми опасения и страхове ни се разминаха”, призна той като посочи, че на практика нашата страна ще купи това, което по-рано е поръчано.

Борисов допълни, че е възложил на Теменужка Петкова и на НЕК да влязат в контакт с руската компания и след консултации с еврокомисията да стигнат до решение какво да се прави с окомплектования реактор – дали да се изгражда у нас, или да бъде продаден.

Борисов призова и „политическите партии с по-добри връзки в Русия” да съдействат за реализацията на някой от двата варианта.

Факти.бг припомня, че решението за спиране на изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини