3 министерства, ГИТ и 22 общини ще имат електромобили

Четири държавни институции и 22 общини ще получат средства за купуване на хибридни и електромобили, съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева.

Тя обяви резултатите от класирането на проекти за закупуване на хибридни и електромобили от общинската и държавната администрация, предаде БТА.

Пилотната схема се финансира чрез Министерството на околната среда и водите по линия на Националния доверителен екофонд и е с бюджет 1 млн. лева. Със средствата ще бъдат купени 34 електромобила и 10 хибридни превозни средства. Одобрените бенефициенти в процедурата са 26, а закупените екологични автомобили ще доведат до спестени 138 тона въглероден диоксид годишно.

Осигуреното съфинансиране е по 20 хил. лева за електромобил и по 10 хил. лева за хибридно превозно средство.

Одобрените проекти са на четири държавни институции - МОСВ, Министерство на икономиката, Министерство на труда и социалната политика и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Финансиране ще получат и проектите на 22 общини - Асеновград, Поморие, Горна Оряховица, Бургас, Трън, Разлог, Видин, Стара Загора, Самоков, Габрово, Мъглиж, Смолян, Пловдив, Сливен, Варна, Попово, Сливница, Баните, Малко Търново, Никола Козлево, Несебър и Плевен.

Държавните институции и общинските администрации ще използват електромобилите основно за осъществяване на контролните си функции.

"Най-високо е класиран проектът на Асеновград, защото възнамерява да замени автомобил на 24 години с електрическо превозно средство. Очакваният годишен пробег е 36-40 хил. км, което ще спести 9400 кг емисии на въглероден диоксид", посочи министър Ивелина Василева.

МОСВ, което първо е подало документацията си, ще купи електромобил и хибридно превозно средство, с които ще замени използвани стари, конвенционални превозни средства във ведомството.

"Ще използвам единия от електромобилите за придвижване", каза Василева, която в момента използва 10-годишен дизелов автомобил.

От МОСВ планират още следващата седмица да обявят обществената поръчка за купуване на електрическите автомобили.

"Предполагаме, че до последното тримесечие на годината процедурите ще бъдат приключени и електромобилите ще се движат по улиците", коментира Ивелина Василева. По думите й те ще бъдат обозначени като генериращи нулеви вредни емисии. Обмисля се развитие на програмата и през следващата година, като се обмислят варианти за частично субсидиране за купуване и на многоместни превозни средства.

Към момента у нас са регистрирани 444 електрически автомобила по данни на индустриалния клъстер, желанието ни е броят им да се увеличи, каза Василева. Тя припомни, че от днес са в сила приетите от Министерския съвет намалени екотакси при регистрацията на електромобили и хибридни превозни средства.

Тези коли паркират безплатно в големите градове и не плащат годишен данък.  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини