50 младежи с възможност за работа като монтажници, машинни оператори и инженери

Изображение 1 от 2

    Стартира пилотен евро проект - модел за социално партньорство между синдикати и работодатели при осигуряването на работна ръка

    50 младежи ще могат да започнат работа в заводите на АББ в зона Раковски, част от „Тракия икономическа зона“, стана ясно на пресконференция днес в БТА - Пловдив. Те ще бъдат назначени на длъжностите „Монтажник електрооборудване“, „Машинен оператор“, „Инженер производство“ и „Асистент човешки ресурси“, благодарение на финансирания от Европейския съюз проект „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“ по договор BG05M90P001-1.002-0116, чийто бенефициент е „Клъстер Тракия икономическа зона“.

    Договорът, сключен между Клъстера и Министерството на труда и социалната политика на Република България, чрез Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти“, е за безвъзмездна финансова помощ от 271 143,86 лева. Финансирането е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.002 „Активни“. Процедурата се осъществява с финансовата подкрепа на Инициативата за младежка заетост и Европейския социален фонд, обясни Катя Стайкова, координатор на проекта от „Клъстер Тракия икономическа зона“.

    Тя посочи, че партньори на сдружението са Синдикален регионален съюз на КТ „Подкрепа“ – Пловдив и „АББ България“ ЕООД - част от мултинационалния гигант АББ Груп – лидер в областта на технологиите за производство на енергетично и автоматизирано оборудване.

    „Ние започнахме идентифициране и активиране на неактивни на пазара на труда младежи, живеещи на територията на общините Пловдив, Марица и Раковски. Вече имаме 11 кандидати от ромски произход“, съобщи Атанас Кръстев, председател на КТ „Подкрепа“ – Пловдив. „Целевата група по настоящия проект включва всички млади хора на възраст от 15 до 29 години, не регистрирани като безработни в Бюрата по труда през последните 12 месеца и не ангажирани с трудова дейност, образование или обучение през последните 4 месеца.

    Който отговаря на тези изисквания и иска да работи моля да се обади на телефоните на отговарящите за проекта в КТ „Подкрепа“ – Пловдив: 032/ 63 18 20, 0877 905 900“, посочи г-н Кръстев.

    Той допълни, че евро проектът „Работодатели и синдикати заедно за младежка заетост“ е пилотен за България и чрез него ще се създаде устойчив модел за социално партньорство между синдикати и работодатели в областта на идентифицирането, активирането и мотивирането на работната ръка.

    „Това ще е добър инструмент за оказване на помощ на инвеститорите за бързо и лесно стартиране на бизнеса им в региона“, допълни Катя Стайкова. „Както знаете „Клъстер Тракия икономическа зона“ е оперативен ръководител на „Тракия икономическа зона“, една от най-мащабните индустриални зони в България, дом на над 100 компании. Сдружението привлича чуждестранни инвеститори и подпомага връзката бизнес – кадри – образование, както разработва и управлява проекти и програми, финансирани по Европейски оперативни програми и Световната банка.

    Преди да постъпят на работа кандидатите ще преминат мотивационно обучение, обучение по ключова компетентност, а някои от тях ще учат и чужд език. Според договора за безвъзмездна финансова помощ 50-те мотивирани лица ще работят 6 месеца в заводите на АББ.

    „Работата във фирма, която е стратегически инвеститор за цялата страна, би била чудесен шанс за младите хора да си осигурят устойчива заетост“, убедени са всички партньори по пилотния европейски проект. Това е решение на задачата за постигане на интеграция на пазара на труда и избягване на социалното изключване.

    На пресконференцията присъстваха представители на медиите, на местните власти и на Дирекция „Бюро по труда“ към общините Пловдив, Марица и Раковски, на регионалния инспекторат на МОН, на териториалната структура на НОИ и Областен информационен център - Пловдив. 

    parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Хаджи Генчо-даскало
      0 0
      17:26, 19 юни 2016
      ""50 младежи с възможност за работа като монтажници, машинни оператори и инженери"!!!! Eй, що не разсмивате? В България работа за народа НЯМА!
    Последни новини