Одобрено: Два електромобила за Община Асеновград. Толкова ще има и в Пловдив

34 електрически и 10 хибридни автомобила ще бъдат купени с помощта на Националния доверителен екофонд, съобщиха от Екоминистерството. Пилотната схема, с бюджет 1 млн. лева, беше обявена в края на март. Одобрени са проектите на 22 общини, 3 министерства и Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", които ще получат субсидия от 20 хил. лв. за електромобил и по 10 хил. лв. за хибриден тип "plug in". Сред проектите, събрали най-много точки, са тези на Община Асеновград. Така скоро местната управа ще разполага с два електромобила. От областта единствената друга Община, която ще има електромобили в автопарка си (2 бр.), е Пловдив. Очаква се първите превозни средства да тръгнат по пътищата през ноември.

Пилотната схема ще бъде развита и през следващата година. Обмисля се подпомагане на държавните и местните власти за закупуване на микробуси, но това зависи от резултатите на програмата.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева подчерта, че политиката на МОСВ е насочена към стимулиране използването на екологичен транспорт. Електромобилите са освободени от данъци, а от вчера влязоха в сила и по-ниски екотакси при закупуването им. Те са с 30% по-ниски за електромобилите и 15% по-ниски за хибридните. Към октомври 2015 г. у нас са регистрирани 444 електрически превозни средства, но се надяваме броят им да се увеличава, каза министърът.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини