България търси в Иран пари за "Росатом"

България откри нов източник на средства, за да изплати на „Росатом” обезщетението от 620 милиона евро за спиране изграждането на проекта АЕЦ „Белене”. София се опитва да продаде реакторите на Иран, за да бъдат използвани в АЕЦ „Бушер”, пише „Комерсант”.

Източник от руския атомен отрасъл заяви пред изданието, че перспективите за подобна сделка са скептични. Той е на мнение, че Техеран не е готов да плати за тях цена, близка до пазарната.

Припомняме, миналата седмица Арбитражният съд в Женева наложи наБългария да плати 550 милиона евро за оборудването, произведено от "Атомстройекспорт“ за спрения проект, а от правителството заявиха, че ще търсят купувачи, за да компенсират тази сума.

Преподавателят по ядрена енергетика от Техническия университет Калин Филипов заяви, че България трудно може да продаде реакторите, които са поръчани за АЕЦ "Белене". По-лесно това може да направи самия руски производител, смята той. Страните, които планират да строят централи с подобни на нашите реактори, са: Иран, Индия, Йордания и евентуално Унгария. 

„Комерсант” цитира премиера на България Бойко Борисов, който заяви вчера, че най-доброто е вече готовият реактор да бъде продаден. Той добави, че на11 юли ще проведе работна визита в Иран, където ще предложи на Техеран да закупи оборудването.

Москва и Техеран се договориха да продължат строителството на АЕЦ „Бушер” (проект „Бушер-2”, ориентировъчна стойност от около 10 милиарда долара), където теоретически могат да бъдат използвани реакторите за „Белене”.

От „Росатом” отказват коментар. Източникът на „Комерсант” поясни, че България ще трябва да преговаря с иранците, които трудно се убеждават при преговори. Според него те ще бъдат готови да закупят оборудването само ако е няколко пъти по-евтино в сравнение с реалната му цена. Не е ясно дали реакторите могат да бъдат интегрирани в „Бушер-2”, но при изграждането на първия блок иранците настояваха за използване на германско оборудване,закупено за проекта през 70-те години на XX век.

Източникът вярва, че адаптирането на реакторите за „Белене” към „Бушер” ще доведе до внасяне на поправки в проекта, което ще доведе до допълнителни разходи. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини