Родителите на убитата Яна: Чеци не е човек, искаме доживот

Бащата на убитата в Борисовата градина Яна Кръстева - Явор заяви, че ако съдът освободи подсъдимия Николай Русинов, той ще го намери и ще стане подсъдим.

С решение от 4 юли т.г. Върховният касационен съд отмени присъдата на Николай Русинов-Чеци за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина и върна делото за ново разглеждане от състав на Софийския апелативен съд. 

Родителите на убитата млада жена - Росица и Явор Кръстеви, които живеят във врачанското село Хърлец, заявиха, че категорично настояват за доживотна присъда за Чеци и няма да се задоволят с по-малка присъда, предаде "България Он Ер". 

"Ние подадохме жалба за преразглеждане на делото и се радваме, че ВКС я уважи. Мотивите за сваляне на доживотната присъда до 19 години затвор е, че смъртта не е настъпила по особено жесток начин. Съдебните лекари подскочиха, когато чуха това. Тя беше смазана като я взехме от Съдебна медицина. Този човек е жалък... да посегнеш на едно дете посред нощ. Не може да се нарече и човек. Искаме връщане на смъртната присъда в България", заяви Явор Кръстев. 

Почерненият баща изрази увереност, че това няма да е окончателната присъда, но допълни, че решението на съда нито ще им върне детето, нито ще им донесе утеха.  

"Искаме обществото да бъде предпазено от такива паразити и убийци. Ако обаче го пуснат на свобода, ще си сменим ролите и аз ще съм подсъдим. Ще го открия, има механизми, няма къде да се скрие. Но няма да го пуснат, магистратите са мислещи хора", каза още Явор Кръстев.

Бащата призна, че около 25-26 пъти се е срещал в съда с Николай Русинов, който нито веднъж не е посмял да го погледне в очите.

"В затвора трябва да работи и да си изкарва прехраната. Данъкоплатците му плащаме издръжката в затвора. Да му плащам за това, че е убил дъщеря ми... Искам да цепи дърва и да носи камъни, но да си изкарва прехраната. Няма да го оставя докато съм жив, никога няма да се откажа", категоричен бе родителят. 

Съпругата му Росица пък недоумява как след 5 години ходене по съдебни зали, съдът е решил, че Русинов е виновен, но "убийството не е извършено по особено жесток начин". 

"Той е по-скоро нагъл, отколкото гузен. Не може да влизаш в съдебната палата с гордо вдигната глава, а ние потърпевшите влизаме с наведени глави. Той иска да изкара, че нашата дъщеря се е самоубила. Няма лек за тази болка", плаче майката на Яна. 

Авдокатът на семейството Григор Вълков пък е убеден, че четвъртият съдебен състав по процеса ще стигне до извода, че единственият извършител на убийството е подсъдимият Русинов.

"Апелативният съд не е анализирал всички доказателства. Той не е взел под внимание наличие на доказателства, като множеството кръв по дрехите и телефона на Яна, множеството наранявания, които тя е получила приживе. Намерена е салфетка с кръв и биологичен материал от Русинов, което доказва вината му. Това е един жесток човек. Стигам до извода, че той е садист", обясни Григор Вълков.

Очаква се Софийският апелативен съд да насрочи дата на делото.

Източник: dnes.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини