Милиони се раждат с по-висок риск за развитие на Алцхаймер

Учените смятат, че генетичните фактори показват, че някои хора са предразположени към промени на мозъка, свързани със заболяването Алцхаймер. Според тях именно гените, свързани с паметта на мозъка, са тези, които правят някои хора по-податливи на деменция на по-късен етап от живота.

Изследването на невролози от Медицинския университет в Харвард означава, че може би е възможно да се разпознаят онези, които е по-вероятно да развият нелечимото заболяване, докато са млади. Учените определят това като пробив, пише „Дейли експрес”.

Ръководител на изследването е д-р Елизабет Мормино от генералната болница в Масачузетс. Тя заявява, че ефектите, които са свързани с общия генетичен риск, са откриваеми сред лица без деменция. Влиянието на този генетичен риск може да започне в началото на живота и да направи човека по-податлив на когнитивно увреждане в с напредване на възрастта.

Смята се, че развитието на Алцхаймер продължава десетилетие преди да се проявят симптомите.

Учените смятат, че степента на риск се основава на присъствието на няколко гена, показващи леко повишаване на възможността за проблеми с паметта или в по-голяма степен при хора с повече рискови гени.

Експертите са търсили тези гени в 166 души с деменция и 1026 души без деменция. Приблизителната им възраст била 75 години. Учените са наблюдавали също размера на хипоталамуса – основният център на мозъка.

Учените изследвали връзките между оценка на риск и размера на хипоталамуса при 1322 здрави, млади участници на възраст между 18 и 35 години. При по-възрастните хора без деменция те открили по-висока степен, която била свързана с по-лоша памет и по-малък хипоталамус в началото на изследването. През следващите три години броят на по-високия риск също бил свързан с по-голямо развитие на проблеми с паметта.

При друго ръководено от Великобритания проучване е установен 10-15-годишен период, при които хората търпят промени, свързани с Алцхаймер, но функционират нормално.

Скрининг тест от университета в Лондон е способен да идентифицира отличителните белези на заболяването на по-ранен етап.

До 2025 г. 1 млн. души във Великобритания ще бъдат повалени от Алцхаймер.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини