Българското председателство на ЕС се измества заради Brexit

Българското председателство на Европейския съюз ще се измести с 6 месеца по-рано заради излизането на Великобритания от Европейския съюз, заявиха правителствени източници. Така то ще стартира на 1 януари 2018 г. вместо на първоначално определената дата 1 юли 2018 г.

Решението вече е било предварително одобрено на заседание на КОРЕПЕР в Брюксел (помощен комитет, в който участват постоянните представители на държавите към ЕС, б. р.) и предстои да бъде потвърдено от Съвета на ЕС.

Изместването на датата по-рано още повече ще затрудни подготовката на процеса, която и без това изостава, предаде Mediapool.

През април тази година от доклад на вицепремиера Меглена Кунева пред Министерски съвет стана ясно, че приготовленията значително изостават от графика, като чиновниците не знаят английски език и обучението им се бави. Стояха и неизвестни около планирания ремонт на НДК, за който вече поне има обявена обществена поръчка.

Кунева, която тогава бе сериозно притеснена за подготовката, обяви, че България дори още няма визия как ще изглежда председателството й. Нямаше и централизирано звено за подготовката. В началото на май все пак кабинетът създаде национален щаб и национален център под ръководството на министърката, които ще координират и технически ще подпомагат процеса.

В последните месеци правителството гласува и увеличаване на сумата, която ще се разходва за целта, като стана ясно, че събитието ще струва на бюджета поне 100 млн. лв.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини