Борис Джонсън е новият външен министър на Великобритания

Политиците и дипломатите по света приеха с изненада и присмех новината, че бившият кмет на Лондон Борис Джонсън е назначен в новия кабинет на премиера Тереза Мей като външен министър на Великобритания, пише „Гардиън”.

Самият Джонсън заяви, че е „въодушевен” от новата си роля, която ще включва чести посещения на държави, срещи с лидери и дипломати, представлявайки Великобритания на международната сцена.  

Изданието отбелязва, че кариерата на Джонсън в политиката е пълна с международни гафове, цитирайки стихотворение на бившия кмет на Лондон за турския президент Реджеп Ердоган, описващ го като развратник.  

Във връзка с новината за назначението в САЩ официалната реакция беше сдържана усмивка.

След като говорителят на Държавния департамент Марк Тонър разбра новината, той не може да сдържи усмивката си повече от веднъж преди да каже, че САЩ „очакват” да работят с Джонсън.

Американският политолог Йън Бремър изрази надежда, че назначението е просто шега.

Социалната мрежа „Туитър” беше залята от шеги. Но не всеки разглежда рокадата от веселата страна.

Дипломати, които следят британската политика, описват назначението като рисков ход, който може да доведе до неблагоприятни последствия.

 Джонсън е свързван с редица международни гафове.

През май 2016 година той спечели 1000 паунда за стихотворение, оскърбяващо турския лидер Ердоган.

Април същата година пък описа американския президент Барак Обама като „полукениец”.

По време на посещение през ноември 2015 година в палестинските територии и Израел той беше остро разкритикуван за силни произраелски изказвания.

През юни 2012 година Борис Джонсън обяви в шоуто на Дейвид Летърман, че „технически може да стане президент на САЩ”, тъй като е роден в Ню Йорк на 19 юни 1964 година.

По време на закриването на Олимпийските игри в Пекин през август 2008 година Джонсън обяви, че пинг понг се е появило на маса за хранене в Англия през 19 век и се наричало wiff waff.

През ноември 2007 година той описа Хилари Клинтън в статия „Искам Хилари Клинтън за президент” във вестник „Телеграф” като „садистична медицинска сестра в психиатрия”.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини