В парламента обсъждат ситуацията в Турция

На извънредно заседание днес парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ще изслуша представителите на службите за сигурност, както и на Министерствата на вътрешните и външните работи във връзка с актуалната ситуация в Турция, след опита за военен преврат в нощта на петък срещу събота.

В петък група военни се опитаха да свалят президента Реджеп Тайип Ердоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието. След метежите, при които загинаха над 200 души, последва мащабна чистка в редиците на полицията, армията и съдебната система. До момента са отстранени близо 3 000 съдии и още толкова военни. Бе съобщено и, чеправителството отстранява над 8 000 служители от системата на Министерството на вътрешните работи.

Като причина за тези рокади се посочват предполагаемите връзки на отстранените с проповедника Фетхуллах Гюлен, когото Анкара посочи като организатор на опита за преврат.Освен това турският премиер Бинали Йълдъръм отмени годишния отпуск на повече от три милиона държавни служители в цялата страна до второ нареждане, а президентът Ердоган заговори за връщане на смъртното наказание, заради събитията от 15 юли.

В понеделник премиерът Бойко Борисов изрази силното си притеснение от ескалацията на реваншизъм и нарастващото насилие в Турция и изрази надежда, че тези събития ще послужат за пример от какво трябва да се пазим в България.МВР пък изтъкна, че Сърбия няма от какво да се притеснява, след като през уикенда сръбският министър на труда и социалната политика Александър Вулин обвини България, че не пази границите си от миграционния поток, освен това Сърбия командирова допълнителни сили по граница с България

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини