Mazda Kaan спечели в дизайнерска надпревара

Прототипът на отдела за изследвания и развитие на Mazda бе избрана за победител в дизайнерската надпревара на автомобилното изложение в Лос Анджелис. Тази година темата беше Motor Sports 2025, като организаторите са поискали от девет южнокалифорнийски дизайнерски студия да представят своите виждания за бъдещето посредством представител на моторните спортове след повече от 15 години. Идеята е да се покаже как автомобилниът състезания ще се променят до този момент.

Mazda Kaan бе избрана за начина, по който умело интегрира новаторство с технологии в един отличен дизайн. Да не говорим,че проектът действително е уникалне. Mazda Kaan представлява електрически автомобил, които притежава патентовата система за задвижване посредством захранване чрез гумите. Тя позволява скорости от порядъка на 400 км/ч при нулеви емисии.

Audi, Volkswagen, Mercedes-Benz, General Motors, Honda, Toyota, Mazda, Mitsubishi и BMW бяха тазгодишните състезатели, като те представиха огромна палитра от прелюбопитни идеи за това как ще изглеждат автомобилите от моторните спортове в по-следващото десетилетие.

Mazda Kaan: Отделът на Mazda за изследвания и развой разкри своя представител за предизвикателството – LA Auto Show Design Challenge. Японците представят кола, която да се състезава в измислените серии Е1.

Е1 ще бъде най-престижният моторен спорт през 2025 година, като надпреварите ще се провеждат по пътища, чиято настилка обаче е променена – провеждащ електричество пполимер. Така настилката ще зарежда автомобилите с електрическа енергия посредством гумите. Kaan може да достига така 400 км/ч по напълно тих и екологичен начин.

За разлика от някои други представители на LA Auto Show Design Challenge, Mazda не са забравили да направят дизайна на своя модел с новаторство и ентусиазъм, присъщи на децата. Kaan притежава плавна аеродинамична конструкция, изработена предимно от въглеродни влакна. Колелата, които всъщност нямат център, изглеждат странно – напомнят малко на отварачки за бутилки. Не че има много отварачки, около които има толкова светлина.

Също така уникална спрямо другите участници в дизайнерското предизвикателство е идеята Kaan да не се състезава сама – идеята е да има пакет от автомобили, подобно на колоездачите в състезание. Според Mazda, колкото по-близо се движат автомобилите, толкова по-аеродинамичен и бърз ще става пакетът. Смята се, че цялата идея е била вдъхновена от светкавиците...

Какво би било развитието на надпревара с участието на автомобила? Вероятно няма да е челната тройка, тъй като е възможно някой от целия пакет да се доближи прекалено много до друг състезател, с което да се получи масова катастрофа в рамките на пакета.
Източник: rs-auto.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини