Борисов: Политиците да се обединят за енергийните проекти

Премиерът Бойко Борисов заяви, че българската политическа класа трябва да се обедини, за да могат да бъдат реализирани големите енергийни проекти на България.

Това ще стане със съдействието на Европейската комисия, но не може да се случи и без Русия, заяви Борисов във Варна, където е за откриването на Център за наблюдение на морското крайбрежие, предаде БНР.

В подробно изявление по темата премиерът припомни, че всъщност България в момента има осъдителна присъда в Женева, за която трябва да придобие два реактора на стойност 553 милиона евро.

От друга страна, каза той, да не забравяме, че всеки ден върви лихва от 167 хиляди евро и дотук имаме натрупани 30-40 милиона с лихвите, така че около милиард и 200-300 милиона евро трябва да платим, нямаме какво друго действие да направим.

По този начин той призова всички вляво, в центъра и вдясно, които според него се упражняват по темата, но не си дават сметка за тежката ситуация, при която държавата е изправена.

"Направих пътека до Брюксел, за да обясня на ЕК за какво става дума и че ще стигнем до тук. Благодарен съм на Жан-Клод Юнкер, както и на ЕК, че най-после разбраха, за което доказателство е писмото, подписано лично от Юнкер", каза Борисов.

Разговорът с президента Путин

"Що се отнася до разговора с президента Путин, благодарен съм, че този разговор се осъществи и успяхме да се разберем за това, че ние ще търсим наш вариант за реализация, защото, освен Белене, където имаме един гьол, както той се изрази, доста скъп, на пристанищата във Варна и в Бургас има струпани тръби", сподели премиерът.

Става дума за нереализирания проект "Южен поток" на обща стойност 2 милиарда и 200 милиона евро.

"Това е изключително важно и трябва да направим така, че нашите проекти да се реализират, защото иначе знаем какво ще стане. На 9 август президентът Ердоган, заедно с президента Путин ще говорят за реализация на проекта "Турски поток".

От друга страна, южните газови коридори минават през Гърция и ние, в крайна сметка, ще се превърнем просто в един клиент и всички пари, които сме инвестирали с годините на обща стойност над 20 милиарда в газопреносната система отиват на вятъра, образно казано", заяви Борисов.

Белене

По този начин, премиерът каза, че ще се търси разрешение в посока Белене да е частен проект, но с държавно участие и припомни, че енергийният министър Теменужка Петкова беше в Мюнхен, където е разговаряла с потенциални инвеститори.

"Не сме спрели да мислим какво точно ще се случи", каза той. И добави, че на 5-6 септември във Варна ще има голяма среща, посветена на бъдещето на газопреносния хъб "Балкан".

"Това ще се реализира именно във Варна, но няма никакъв смисъл да говорим на тази тема, ако не се разберем преди това какво става с двата реактора, както и с тръбите за "Южен поток", заяви министър-председателят.

Президентските избори

Премиерът направи по този начин един обзор на ситуацията на енергийните проекти в България и каза, че на фона на всички тези големи проблеми остават встрани дебатите и конфликтите покрай президентските избори, но каза, че е направил всичко необходимо да освободи генерал Радев колкото е възможно по-бързо, да направи тази процедура с помощта на министър Ненчев по-бърза, за да може той да се включи спокойно в предизборната кампания.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини