Франция: Трима ексминистри на Оланд са кандидати за поста му

Арно Монтбур, бивш министър на икономиката от управлението на Франсоа Оланд, обяви, че ще участва в президентските избори догодина, предадоха АФП и БТА.

Сега вече трима бивши министри, работили с президента социалист, са заявили участие в надпреварата.

Другите претенденти са Беноа Амон - бивш министър на образованието, и Сесил Дюфло - на екологията. Монтбур и Амон са от лявото крило на Социалистическата партия.

Неясни остават плановете на действащия икономически министър Еманюел Макрон (38 г.), който през пролетта създаде собствено политическо движение – En marche (може да се преведе като „В поход”, „В движение”, „На път” и т.н.). Това предизвика догадки за личните му амбиции и неприкрито недоволство от страна на Оланд.

53-годишният Арно Монтбур заяви вчера във Франжи-ан-Брес, в централна Франция, че ще се бори за Елисейския дворец. Той каза, че му е невъзможно да подкрепи Оланд, чиято популярност рязко спадна след първите 4 години от петгодишния президентски мандат.

Монтбур бе отстранен от правителството преди две години. Той отстоява протекционизъм в икономиката и е привърженик на дълбоки реформи в Европейския съюз.

"Европейският съюз е като банкрутирало предприятие, което се нуждае от реформиране, за да бъде спасено", каза той и прикани Оланд добре да обмисли дали да се кандидатира или не, като се съобрази с върховните интереси на Франция.

Монтбур допусна и възможността да бъде независим кандидат, т.е. да не участва във вътрешнопартийни избори.

Франсоа Оланд все още не е обявил дали смята да се кандидатира за преизбиране. Вътрешнопартийните избори за кандидат за президент в Социалистическата партия са на 22 и 29 януари догодина.

Вдясно сред десетината претенденти за вътрешнопартийните избори на партията "Републиканците" фаворит е бившият премиер и кмет на Бордо Ален Жупе. Бившият президент Никола Саркози вероятно ще обяви официално в близките дни, че ще се бори за нов мандат.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини