Колите на Джеймс Бонд

Филмите с преследвания с коли и надпреварвания с високи скорости пазят своето очарование през времето. Това се случва още с първите серии на Джеймс Бонд в началото на 60-те. Тогава началото е скромно, а наетият Sunbeam Alpine не е така зашеметяващ. За сметка на това героят е все така чаровен и сексапилен. Неговото хладнокръвие, безпогрешно шофиране и стил го запечатват в съзнанието ни. След 21 филма за Джеймс Бонд вече може да се каже повече за неговите коли.

Venetian Gondola
Мунрейкър (1979)

След толкова много шофьорски експерименти, Джеймс Бонд е управлявал както лунно бъги и стар автобус, така и подобна на алигатор подводница. Един от най-незабравимите моменти обаче е гондолата, която се превръща в кораб с въздушна възглавница, който внезапно изскача на площад Сан Марко, а почитателите на гондолите не могат вече да спят спокойно, мечтаейки за подобна машина.

Citroеn 2CV
Само за твоите очи (1981)

Това е филм, който успява да преобърне представата за „преследване до дупка". Роджър Муур отново подминава две коли Peugeot 504, които са демонстративно кротки и не го заплашват с абсолютно нищо. Той небрежно управлява своя Citroеn 2CV по склона – който обаче е една от най-авангардните коли на агента. Автомобилите Peugeot 504 не му отстъпват и идва моментът за майсторското шофиране и късмета.

Aston Martin Vanquish
Не умирай днес (2002)

Когато Aston Martin се връща в живота на Джеймс Бонд, след кратката интерлюдия с BMW в края на 90-те, това е една модифицирана версия с познатите катапултиращи седалки, ракети, картечници и дори „шапка невидимка".
Дотогава е известен и обичан фактът, че във филмите за Джеймс Бонд не се използват компютри и специални ефекти и това създава известно разочарование.

BMW 750iL
Винаги ще има утре (1997)

BMW 750iL може би на пръв поглед изглежда по уравновесен автомобил, в сравнение с тези, които Джеймс Бонд управлява преди това. Въпреки това надпреварата с него е наистина зрелищна. Тук отново е лесно да се предвидят удобства като ракетните установки, но тук супер агентът може да извика колата си с мобилния си телефон. Още по-изненадващо е, че компютърът на колата говори с немски акцент.

Ford Mustang Mach-1
Диамантите са вечни (1971)

След като се е справил със злите гении, съветските агенти и няколко изкусителки, Джеймс Бонд трябва да се пребори и с този американски автомобил.
Шон Конъри извежда на разходка този Ford Mustang Mach-1 из Лас Вегас, заедно с няколко полицейски автомобила. В една от най-прочутите каскади в поредицата – автомобилът преминава през тесен проход само на две колела. За нещастие това което следва е една от най-известните грешки в историята на киното: колата излиза от другата страна обърната на другите си две колела.

Toyota 2000GT
Човек живее само два пъти (1967)

За да се включи в този филм, компанията Toyota маха покривите на два от своите водещи автомобила. Говори се, че една от причините е, че на Шон Конъри му било тясно. В автомобила има телевизор, аудиосистема с гласов контрол и други технологии, които днес са реалност.

Bentley Mark IV
От Русия с любов (1963)

Това е един от автомобилите, които сам Ян Флеминг избира за своя герой. Тази кола е почти толкова легендарна, колкото DB5, още повече че Bentley никога не е произвеждала кола с такова име. Това, което „виждаме" е Derby Bentley, което Шон Конъри използва замалко – с цел да съблазни госпожица Силвия Тренч.

BMW Z8
Само един свят не стига (1999)

Тази кола е шофирана от Пиърс Броснан и отдава почит на откритото BMW 507 от 1956 г. Любопитен факт е, че първото момиче на Джеймс Бонд, Урсула Андерс, получава точно такъв автомобил от Елвис Пресли, който е бил първият му собственик.
Освен дежурните ракетни установки, колата разполага с масички за чай.
По време на снимките автомобилът е все още прототип и не е използван. Shelby Cobra, с който са направени снимките, е унищожен от гигантски трион.

Lotus Esprit
Шпионинът, който ме обичаше (1977)

Една от най-прочутите коли в „Залата на славата" на Джеймс Бонд е Lotus Esprit, с прозвището Wet Nellie („Мократа Нели"). Тя има скрития талант да се превръща в подводница и го използва, гмуркайки се в морето, където ракетните установки са допълнени от торпеда. Нападенията под вода продължават, но Роджър Муур успява да се справи с тях и с един хеликоптер, преди да изплава на един красив и празничен плаж. По късно колата е заменена с Lotus Esprit Turbo.

Aston Martin DB5
Голдфингър (1964)

Това без съмнение е най-известната кола на Джеймс Бонд. Изхвърлящите седалки, на които се радва Шон Конъри, и всички други технически допълнения правят легендата за Джеймс Бонд и неговите подвизи още по-привлекателна. Тези приумици стават все по-различни и все по-разнообразни (повтарят се само някои от тях като ракетните установки). Шон Конъри понякога оказва съпротива при използването на тези чудеса на техниката, боейки се, че характерът на колата ще стане по-обаятелен от този на героя. Публиката обаче далеч по-малко се съмнява в своя любимец – а Aston Martin DB5 се използва и други филми като „Златното око", „Винаги ще има утре" и „Казино Роял". Сцените с тази кола от филма „Само един свят не стига", което обаче не помрачава славата му, особено когато се знае кой го управлява.
Източник: millionaire.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини