Позор! Европа ни спря парите. Преглед на националния печат – 26 ноември

„Стандарт":Позор! Европа ни спря парите. България преживя най-тежкия позор от влизането си в Евросъюза. Брюксел ни отряза 220 милиона евро за пътища. Това стана, след като Еврокомисията отказа да върне акредитациите на двете ни агенции по програмата ФАР към строителното и финансовото министерство. Причините за жестокия шамар са липса на присъди за корупция, каза Кристина Наги, говорителка на еврокомисаря по разширяването Оли Рен. Под въпрос са още 454 млн. евро, които остават замразени.
За първи път в историята на ЕС комисарите отрязаха страна член от еврофондовете, коментираха световните агенции. Властта бе като попарена, а опозицията веднага поиска оставки.
Борисов: Ще се самоубия, ако се сдружа с БСП, пише „Труд". "Подписал съм се публично, че няма да правя коалиция с БСП, и ако го наруша, ще се самоубия реално." Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира вчера възможността за коалиране между партията му и социалистите.
По думи на Борисов БСП провежда мащабна манипулативна кампания по темата за коалирането - давали интервюта, които се въртят по сутрешните блокове и агенциите, и обикновените хора си казвали: "Абе щом го говорят, сигурно има нещо."
Искаш висше? Научи и два чужди езика, съветва „24 часа". Владеенето на поне два чужди езика е реалистично условие за завършването на висше образование. Това предложи министърът на държавната администрация Николай Василев вчера. Според него трябва да се въведе и задължителен стаж от поне 40 седмици за всички специалности. Целта на практиката е да стане мост от теорията към реалния труд. Според Василев успешното висше образование предполага и всеки студент да изкара поне един семестър на обменни начала в чужбина. А постепенно да се засили и трафикът към България.
Студентите у нас често не получават важни базови знания като например писането на CV, смята Василев.
Министерството на образованието е започнало проект по оперативната програма "Човешки ресурси" за създаването на рейтинг на университетите у нас, напомни министър Даниел Вълчев. Първият модул от системата ще стартира следващото лято. В момента се доуточняват критериите за оценяване. Според Вълчев по света рейтингите се правят на базата на две неща - развиването на наука и реализацията на завършилите.
ДКЕВР призова абонатите да си искат обезщетение при надвзети пари за включване на тока, пише „Дума". Абонатите на електроразпределителните дружества с жалби могат да искат да им бъдат върнати неправомерно взетите суми за повторно включване към мрежата и за други допълнителни услуги, извършвани от компаниите. Това призава вчера заместник-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Валентин Кирчев. В сила е решение на държавния регулатор за единни цени на допълнителните услуги, извършвани от електроразпределителните дружества. Въпреки това и трите дружества все още налагат на клиентите си различни цени, стана ясно вчера.
Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини