Формата на лицето се определя от гените

Много от лицевите характеристики, като големината на носа и ширината на лицето се определят от специфични генетични вариации, твърди Джон Шафер от Университета на Пенсилвания.

Съществуват доказателства, че отговорни за формата на лицето са гените, но учените все още не разбират как генетичните вариации допринасят за различните форми и големини на човешките лица.

За да идентифицират тези вариации, учените потърсили връзка между 20 лицеви характеристики при 3 118 души с европейски произход и почти един милион вариации на базовите двойки, наречени еднонуклеотидни полиморфизми.

Била установена връзка между ширината на лицето, разстоянието между очите, големината на носа и разстоянието между устните и очите от една страна и определени единични нуклеотидни полиморфизми.

Най-вълнуващото е, че много от тези асоциации включват хромозомни области, носещи гени с известна краниофациална функция. Тези констатации ще ни дадат повече информация за ролята на гените при формирането на лицето и ще подобрят разбирането ни за причините водещи до определени краниофациални вродени дефекти.

Няколко генетични района, допринасящи за формата на лицето, открити от учените съдържат гени, които играят роля в развитието на лицето и лицевите аномалии. В бъдеще учените се надяват да идентифицират генетични рискови фактори, които водят до появата на лицеви аномалии.

Откритията вероятно представляват малка част от всички гени влияещи върху големината и формата на лицето. Тъй като много от тях вероятно оказват слаб ефект, за успешното картографиране на голям брой от тези гени ще е нужно много по-мащабно проучване по темата.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини