Французи блокираха пътища на протест срещу "Джунглата"

Във Франция започна операция по блокиране на автомагистрала от пътни превозвачи и земеделци с искане властите по-бързо да разтурят "Джунглата", както наричат мигрантския лагер в северния град Кале - най-големият подобен лагер в страната, предаде БТА като цитира Франс прес.

Вътрешният министър Бернар Казньов в петък бе в Калени и каза, че е планирано най-големият бидонвил във Франция да бъде разтурен, но протестната акция не бе отменена. Тя е първата по рода си от началото на мигрантската криза в района на Кале.

Две колони от камиони, около 40 от Лон и около 30 от Булон, ще се съберат в Кале и ще блокират автомагистралата, която е често ползвана от европейските превозвачи към Англия през пристанището на Кале или през тунела под Ламанша.

Към протеста ще се присъединят земеделци с трактори.

Очаква се на стадиона на града да се организира и жива верига, основно от търговци и пристанищни служители. Организаторите се надяват в акцията да се включат неколкостотин души.

Според местните власти в "Джунглата" има 6900 мигранти, рекордно висок брой, който е с 53 процента по-висок от този в средата на юни. Граждански сдружения смятат, че там има над 9000 души. Много от тях се опитват да стигнат до Англия.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини