3 млн. деца в Сирия не ходят на училище

Повече от 260 млн. деца по света не ходят на училище, в Сирия те са 3 милиона, обяви Ирина Бокова.

Образованието е една от основните, и то скрити жертви на войните - само в Сирия 3 милиона деца не ходят на училище, заяви българският дипломат и кандидат за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, цитирана от фондацията Томсън Ройтерс и БТА.

Световните лидери трябва да предприемат действия, за да подобрят образованието в страните, опустошени от войни, каза Бокова в реч в Кралския институт по международни въпроси "Чатъм Хаус" в Лондон.

"Само 2 процента от хуманитарната помощ отива за образование. Това е скритото лице на войната", добави тя.

Около 263 милиона деца по света не ходят на училище, сочат данни на Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), чийто генерален директор е Ирина Бокова. Над една трета от децата, които не ходят на училище, живеят в страни, разкъсвани от въоръжени конфликти, отбелязва Томсън Ройтерс.

Насилието и екстремизмът са най-голямата заплаха за световния мир и сигурност, каза още Бокова и предупреди, че борбата с тероризма не бива да се води за сметка на демокрацията. "Многостранната дипломация е скучна и бавна, но дипломацията е единственият възможен път", добави Ирина Бокова.

Бокова, бивш външен министър на България и шеф на ЮНЕСКО от 2009 г., е една от десетимата кандидати, които се надяват да заемат поста на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун след изтичането на петгодишния му мандат в края на 2016 г. 
При последното гласуване в Съвета за сигурност на ООН най-голяма подкрепа получи бившият португалски премиер Антониу Гутериш, следван от словашкия външен министър Мирослав Лайчак. На трето място с равен брой гласове се класираха Бокова и бившият сръбски външен министър Вук Йеремич, казаха дипломати, съобщава още агенцията. 

Групи на гражданското общество и близо една трета от 193-те страни членки на ООН искат да бъде избрана първата жена генерален секретар, но надеждите за това изглежда избледняват, посочва Томсън Ройтерс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини