Франция ще прави референдум за напускане на ЕС

Ако Марин льо Пен спечели президентските избори във Франция идната пролет, тя ще предложи референдум за напускане на Европейския съюз.

Лидерката на Националния фронт обяви това в Европейския парламент в Страсбург в отговор на речта на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза.

Льо Пен, която е и евродепутат, определи изказването на председателя на Европейската комисия като "нещо като погребение на ЕС“ и настоя, че „хората си искат суверенитета и независимостта".

На подобна вълна беше и Найджъл Фараж, върнал се от САЩ, където участва в кампанията на Доналд Тръмп. Той заяви, че напускането на Великобритания ще се случи и то ще е лоша новина за производителите на автомобили в Германия и на шампанско във Франция, които са най-големите европейски вносители в Обединеното кралство. Фараж обаче не обясни дали на британците ще бъде забранено да си купуват немски коли и френско шампанско.

Единственият български евродепутат, който се включи в дебата около годишната реч на Юнкер, беше Сергей Станишев. Според него Европа е паднала жертва на политиката на крайните мерки и настоя Европейската комисия да обвърже всички икономически инициативи с изискване те да бъдат придружени от въвеждане на социални стандарти.

Темата за България обаче беше засегната от лидера на социалистите в Европейския парламент Джани Питела, който призова България, Румъния и Хърватия да бъдат приети в Шенген като част от политиката на ЕС за засилване на неговата сигурност.

Речта на Юнкер беше силно критикувана от мнозина депутати, главно заради отсъствието от нея на важни теми като отношенията с Русия и Турция и участието на ЕС в правенето на световната външна политика. Депутати се възпротивиха и на създаването на отбранителен съюз и на европейска армия. Според лидерката на левите Ренате Цимер бъдещата евровойска ще бъде предпоставка за започване на нови войни, от които ЕС се е опазил 70 години.

Лидерът на либералите Ги Верхофстат, който беше наскоро назначен за преговарящ по Brexit-а за Европейския парламент, обясни надигането на национализма и популизма с факта, че те не виждат в ЕС решение на своите проблеми. Това е предимно проблем за по-възрастните, които се боят, че политиците са загубили контрол върху проблемите и това застрашава начина им на живот. В същото време младите продължават да вярват в Европа, убеден е той.

Юнкер не отвърна на обвиненията на евродепутатите, само благодари за хвалбите. Той обаче разкри, че Европейската комисия продължава активните преговори с Турция за сваляне на визите.

"Разговорите по някои точки са изключително трудни и затова приканвам за повече търпение", каза председателят на Европейската комисия. Той увери депутатите, че визите няма да паднат, преди Анкара да изпълни 72-те европейски условия.

"Законът против тероризма пречи да се определи точна дата за визова либерализация", обясни Юнкер. Турция отказва след опита за преврат да промени дефиницията си за тероризъм, която позволява преследването на политически опоненти и на журналисти. Това е едно от оставащите 7 условия на ЕС за премахването на визовия режим.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини