Борисов обсъди мигрантската криза с Федерика Могерини

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Пред български журналисти той благодари за договореното между ЕС и Афганистан споразумение за реадмисия. След малко острите и ултимативни наши изказвания за изтегляне на контингента от Афганистан, с огромни нейни усилия в полза на целия ЕС, се подписа споразумението за реадмисия, отбеляза Борисов. 

Извиних се за ултимативния тон, с който разговаряхме, но нямаше смисъл да държим контингент, ако нямахме споразумение за реадмисия, каза още премиерът.

"С върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини обсъдихме мигрантската криза, прилагането на споразумението между ЕС и Турция, както и въпроси, залегнали в дневния ред на провеждащата се в моментаконференция за Афганистан в Брюксел", написа и в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов. 

"Пред нея изразих удовлетворението си от постигнатото споразумение между Европейския съюз и Афганистан за управление на мигрантските потоци, което улеснява връщането в родината им на афганистанците, на които е отказано убежище в ЕС", допълва премиерът. 

"Още преди време заявих, че съм готов да внеса в Парламента предложение да оттеглим контингента ни от Афганистан, ако този проблем не бъде решен бързо. Бяхме поставили директно този въпрос пред нашите евроатлантически партньори и се радвам, че се стигна до това правилно решение", пише още Борисов.

Искам да благодаря специално за личните усилия на Могерини. Когато се направи нещо добро, бързо, ефективно, да кажем благодаря, посочи Борисов. Сега всички е модно да говорят срещу ЕС, но по-добро нищо в света няма, подчерта министър-председателят. 

Удоволствие е, когато държавите от ЕС признават работата на европейските институции, заяви Могерини. Това е нашата сила. Някои неща можем да направим само заедно, с общи усилия.Споразумението с Афганистан е доказателство за това. 

Няма държава в ЕС, която сама може да осигури това, което получава Афганистан. Тази сила на ЕС служи на гражданите и приятелите ни по света, допълни върховният представител.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ми
    мичо бейзадето
    1 0
    17:58, 5 окт 2016
    Абе имам чувството че Тоа Бойко се е преместил в Германия и белгия Ми той всеки ден с някого разговаря за бежанците пък те пълнят ли пълнят държавата Тоя Боянски ДЪРДОРКО няма ли да се вземи в ръце и да си оправя държавата СТИГА е ХАРЧИЛ държавни средства

Още новини

Последни новини