Парите за образование се увеличават с 223 млн. лв. в Бюджет 2017

България ще увеличи парите за образование с 223 млн. лв. в Бюджет 2017 г. Това е съобщил министърът на финансите Владислав Горанов по време на срещите си със представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка на традиционната годишната среща на двете институции, провеждаща се във Вашингтон, се казва в съобщение на финансовото министерство.

В Бюджет 2016 парите за образование също бяха увеличени с близо 140 млн. лв. и достигнаха 3.1 млрд. лв. Преди дни премиерът Бойко Борисов съобщи, че увеличава заплатите на учителите с 10% от началото на 2017 г.

Отделянето на допълнителни средства за образованието "е основен акцент в борбата ни с демографската криза, липсата на квалифицирани кадри за икономиката и рисковете от забавяне на растежа в бъдеще", е казал Горанов.

България е получила високи оценки от Световната банка и Международния валутен фонд за фискалната си политика и ускорения икономически растеж през последната година и половина, се казва в съобщението.

"От България се чуват много добри новини в последно време. Повишената събираемост и намаляващият дефицит ни окуражават в очакванията за постигане на балансиран бюджет до две години", е казал зам.-директорът на МВФ Мицухиро Фурусава. Той е заявил оше, че българската финансова система е стабилна, което гарантира устойчив растеж през тази и следващите години.

"Много съм впечатлен от прогреса на страната ви спрямо състоянието й преди две години. България е една от държавите с най-добри макроикономически показатели в Източна Европа. Увеличаващият се икономически растеж, намаляващата безработица и подобряването на бюджетната позиция са впечатляващи", е казал вицепрезидентът на Световната банка Сирил Мюлер.

По думите му експертите на Световната банка са удовлетворени от успешно проведената оценка на активите на търговските банки в България и последвалите стрестестове.

Владислав Горанов е имал среща и с директора на Европейския департамент на МВФ Пол Томсън. Двамата са обсъдили приоритетите пред българското правителство, които получават внимание през разходната част на бюджета. Освен сектор образование Горанов е представил пред Томсън и мерките за подобряване на пенсионната и здравната система у нас.

Освен финансовият министър в срещите във Вашингтон са участвали още управителят на Българската народна банка Димитър Радев, заместник-министърът на финансите Маринела Петрова и подуправителят на БНБ Димитър Костов.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини