Хрема – как да я лекуваме, за да избегнем усложненията?

Не подценявайте ринита и не отлагайте лечението му. Важно е от самото начало имунната система да се подкрепи с правилните грижи, за да може да се справи с причинителя.

Острият ринит е свързан обичайно с вирусни инфекци на горните дихателни пътища, които може да са съпроводени с повишаване на температурата, обща отпадналост, възпаление на средното ухо и др. При спад на имунитета и неправилно лечение ринитът може да премине в хроничен или да се стигне до вторична бактериална инфекция. Затова обърнете внимание на следните признаци за възникване на усложнения: секретите стават плътни, гнойни, променят цвета си към жълт или жълто-зеленикав, болният поддържа висока температура и се оплаква от тежест и болка в областта на синусите. 
 
Да облекчим симптомите
 
Какво представляват острите симптоми при респираторните инфекции? Всъщност те са отбранителната реакция на организма, който включва в действие защитните си сили. Въпреки че са неприятни за болния, повишената температура, хремата, кашлицата са знак, че организмът се бори с навлизащите вредители. Така че тези симптоми са полезни и неизбежни.
Високата температура например не е заболяване сама по себе си. Тя показва, че тялото реагира на атаката на болестотворни вредители и мобилизира защитните си сили. Важно е да се знае, че повишената температура (особено при децата) не е задължително да бъде индикация за тежко заболяване. Тя е знак, че имунната система на детския организъм реагира бързо и силно. От друга страна по-малките деца (най-вече в първата година от живота си), и по-възрастните хора реагират особено чувствително на този процес и при по-дълго протичане на болестта и влошено общо състояние са препоръчителни редовните контролни прегледи при лекаря. 
 
При лечение на остри инфекции на горните дихателни пътища разполагаме с редица симптоматични медикаменти (понижаващи температурата, спиращи възпалението, обезболяващи и т.н.). Те облекчават оплакванията на пациента, но не повлияват протичането на болестта.
Широко употребяваните капки за нос например не могат да се преборят с причинителя на хремата, а ако се използват неправилно или дълго, водят до привикване и имат нежелани странични ефекти. Вместо тях можете да се доверите на хомеопатичното лечение.
 

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини