Блокираха банковите сметки на Russia Today във Великобритания

Британските банкови сметки на Russia Today бяха блокирани, съобщи главният редактор на медията Маргарита Симонян.

Говорителят на Външно министерство Мария Закарова заяви, че след напускането на Европейския съюз, Лондон явно се отказва и от свободата на словото.

“Сметките ни във Великобритания бяха блокирани. Всички. Решението не подлежи на обсъждане. Да живее свободата на словото”, написа в Туитър Маргарита Симонян.

“Преразгледахме споразуменията си с вас и взехме решение, че не можем повече да ви предлагаме услугите си ” пишат в писмото си до лондонския офис на Russia Today от NatWest

Отказ да обслужва Russia Today е заявила цялата Кралска банка на Шотландия, част от която е и NatWest.

В писмото се казва още, че решението е окончателно, и че банката няма да участва в никакви дискусии по темата.

От офиса на Russia Today посочиха, че NatWest е част от Кралската банка на Шотландия, в която британското правителство е един от основните акционери.

“Решението е неразбираемо и идва без предупреждение. То обаче е в унисон с мерките взети от Великоблитания и Европа през последните няколко години, целящи да възпрепятстват работата на Russia Today ”, заявяват още от медията.

От там добавят, и че не могат да си обяснят случилото си. Те допускат, че е възможно крайната мярка да е свързана с новите британски и американски санкции срещу Русия, които предстои да бъдат оповестени скоро. Правният отдел на медията в момента разглежда въпроса.

Издателят Маркус Пападопулос изрази надеждите си, че в случая не се касае за политически мотив, защото "всички знаем, че британското правителство не е доволно от Russia Today”

"Russia Today има множество зрители във Великобритания. Много британци залагат на този канал, за да се информират за водещите теми по света. Много британци вярват, че историите разказани от Russia Today са по-правдоподобни от тези по Sky News например", добавя Пападопулос

Според него, ако всички британски банки откажат да приемат Russia Today за свой клиент, това би означавало край на излъчването на телевизията във Великобритания. “Това ще бъде истинска катастрофа за свободата на словото във Великобритания”, казва Пападопулос.

“Едва ли е съвпадение, че всичко това се случва във време, в което анти-руската пропаганда примема безпрецедентни размери”, каза пък писателят Джон Уайт. Случилото се според него е красноречиво доказателство, че Западът губи информационната война. Той добавя, че Russia Today често поставя под съмнение информацията в западните медии, особено тази касаеща събитията в Украйна, Сирия и Близкия Изток.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини