Лозан Панов: "Критично малцинство" във ВСС иска да се спазват правилата

Висшият съдебен съвет е разделен на колеги, които се опитват да спазват правилата и такива, които се опитват да ги игнорират. Това обясни в студиото на „Тази сутрин” председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който публично поиска оставката на представляващия съвета Димитър Узунов.

Причината – без дебат и гласуване бяха избрани кадровиците, които трябва да се срещнат с европейски прокурори. „Случва се, че проверяващите редуцират или предоставят информация на проверяващите”, обясни Панов. По думите му сред избраните за контакт с чуждестранните експерти няма нито един от тези членове на "критичното малцинство" във ВСС, които публично са реагирали при нарушения на правилата.

Скандалът има и своето продължение – представляващият не е придвижил искането за оставка и то не е влязло в дневния ред за утрешното заседание. Именно Димитър Узунов обаче е един от хората, подкрепили Лозан Панов за председател на ВКС. „Ако г-н Узунов и мнозинството са очаквали от мен да проявявам поведение каквото е тяхното, изобщо да не ме бяха избирали”, коментира съдия №1.

Той подчерта, че не смята, че задаването на въпроси на главния прокурор съставлява конфликт. По думите му „Яневагейт” и източването на КТБ са теми, по които има развитие и нови проверими твърдения и е нормално държавното обвинение да се произнесе дали интервюто на Цветан Василев и новите записи от „Бивол” съдържат факти, полезни на разследването.

Панов подчерта, че никога не е бил претендент за президент, вицепрезидент или служебен премиер. „Единствената прилика между мен и Иван Костов е, че аз съм вегетарианец, той – също”, подчерта магистратът.

Той каза, че в съда се е запознал с руския гражданин, който го блъсна дни, преди да бъде избран за председател на ВКС. Стана ясно, че именно той го е превозил с автомобила си до болницата след инцидента.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини