Публикуваха спъсъка на песните, използвани за изтезания в Гуантанамо

Британскате правозащитна организация Reprieve публикуваа списък с 33-те песни, използвани от американските спецслужби при изтезания на затворници в Гуантанамо.

В списъка влизат "Hells Bells" и "Shoot to Thrill" на AC/DC, хитът на Брус Спрингстийн "Born in the USA", "Enter Sandman" на Metallica, цели три песни на Еминема (White America, Kim и Slim Shady).

Като средство за изтезания на заподозрени в тероризъм били използвани също песни на Бритни Спирс, Селин Дион, Принц ("Raspberry Beret"), Кристина Агилера ("Dirrty"), и даже на Queen ("We are the Champions").

Няма официални доказателства за използването на музика като средство за мъчения при разпити.

Затова пък правозащитниците имат разказите на бивши затворници в американски секретни затвори. Те свидетелстват за изтезания с музика, на които са били подложени, за да проговорят и да дадат показания.

Биниам Мохамад (Binyam Mohammad) разказва, че бил заставен в продължение на 20 дни непрекъснато да слуша песни на Еминем и Доктор Дре. "Много просто полудяваха, чувах как хората си блъскат главите в стрената и крещяха".

Други били подложени на въздействието на хеви метъл. За мюсюлманите, които не били чували този стил, това нарушавало функциите на мозъка, пречупвало волята и забавяло мисловните процеси. След 24 часово слушане.


С публикуването на черния списък песни правозащитниците от Retrieve дават старт на кампанията "Нула децибела" ("Zero dB") за забраняването на използването на музика за изтръгването на показания. На сайта си организацията е сложила и примерен договор със звукозаписните компании, с който музикантите могат да забранят използването на песните и композициите им за мъчения.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини