Успешна "операция" по пренасяне на щъркелово гнездо, свито върху багер в Русе

Необичайно място за гнездото си това лято са избрали двойка щъркели - върху стрелката на багер, обслужващ Регионалното депо за отпадъци.

Сигналът до екоинспекцията в Русе е подаден в началото на август. При проверка експертите установили късно люпило на бели щъркели – в гнездото се отглеждали две млади птици, които все още не били самостоятелни и не могат да летят.

Дадени са предписания на фирма и през септември, след като всички птици са отлетели, щъркеловото гнездо е преместено без да се наруши неговата цялост. Поставено е на специално изграден за целта метален стълб, на около 10 метра от предишното местоположение, с височина 5,50 метра и диаметър 140 см.

От фирмата се надяват двойката да се завърне и да хареса "новия адрес".

Тази двойка щъркели не е единствената, която обитава Регионалното депо за отпадъци в Русе. През лятото тук могат да се видят много птици, които търсят прехраната си в района, а по-възрастни екземпляри, които не могат да издържат пътуването до по-топли места, даже остават да зимуват тук.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите - Русе припомнят, че щъркелът е синантропен вид, обитава основно населените места и живее редом с човека. Затова се счита за един от най-чувствителните индикатори за състоянието на средата, която хората обитават.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини