Парламентът на Венецуела обвини президента Мадуро в държавен преврат

Парламентът на Венецуела обвини в държавен преврат президента на страната Николас Мадуро, който блокира провеждането на референдум за неговата оставка, предаде Би Би Си.

На извънредна сесия на венецуелския конгрес, която на няколко пъти беше прекъсвана от привържениците на Мадуро, разполагащата с мнозинство опозиция все пак успя да приеме подготвената декларация.

В нея се казва, че със спирането на рдържавният глава и правителството са нарушили конституцията еферендума.

Опозицията предупреди, че ще започне масови протестни акции.

Лидерът на опозиционното мнозинство в парламента Хулио Борхес заяви, че разчита Мадуро да бъде подведен под отговорност.

"Необходим е политически и съдебен процес, който да определи отговорността на Николас Мадуро за противоконституционните действия, насочени срещу демокрацията, човешките права и бъдещето на нашата страна." - коментира конгресменът.

В резолюцията от 9 точки е включен и апел към международната общност да засили натиска срещу правителството на Венецуела.

Засега не е ясно какви ще са последицата от приетата резолюция, тъй като правителството и Върховният съд са изцяло под контрола на привърженици на Мадуро.

Самият той в момента е в Саудитска Арабия на преговори с ОПЕК.

Във връзка с резолюцията той заяви в телевизионно обръщение, че "революцията ши занапред ще побеждава, независимо от ходовете на десните за превземане на властта".

Припомняме, страната е в тежка криза, има дефицит на храни и лекарства, както и режим на водата и тока.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини