Край на тракторната одисея в София

Протестът на зърнопроизводителите приключи. Подписано е споразумение в Министерски съвет между протестиращите зърнопроизводители и Министерство за земеделието и храните (МЗХ), под което подписът си е поставил и премиерът Сергей Станишев.
Документът предвижда осигуряването на 150 млн. лв. за национални доплащания за 2009 г. Средствата ще бъдат набавени от предвидените 211 млн. лв. за сектор земеделие. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Споразумението удовлетворява зърнопроизводителите, каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. На срещата при премиера от страна на МЗХ са присъствали двамата зам.-министри Светла Бъчварова и Бюрхан Абазов.
След постигнатата договорка протестиращите взеха организационно решение тракторите, които са пред храм-паметника „Ал. Невски" да останат да пренощуват в столицата. Тежките селскостопански машини, които са на Ботевградско шосе също ще останат там. Тракторите и на двете места ще бъдат охранявани от полицията. В събота в 8 часа се предвижда зърнопроизводителите да изтеглят машините от столицата. Те ще се придвижват организирано по пътищата, по които са дошли, предаде "Фокус".
Върху споразумението днес премиерът веднага положи резолюция, с която възлага на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов да подготви проекта на ПМС още в началото на следващия месец, предаде БТА.
Преди това министър-председателят Сергей Станишев информира представителите на зърнопроизводителите, че средствата са планирани в бюджета за следващата година. Те са част от осигурените 211 млн. лв. в подкрепа на земеделието и в прерогативите на правителството е да посочи за какво ще бъдат изразходвани.
С днешното споразумение кабинетът дава гаранция, че 150 млн. лв. от тях ще са за зърнопроизводство.
Средствата, предвидени за директни плащания и за национални доплащания за единица площ за 2008 г., вече са преведени по банковите сметки. Ще бъдат изплатени 150 млн. лв. директни плащания от ЕС и 100 млн. лв. национални доплащания.
Двете страни се договориха също през януари 2009 г. да бъде организирана кръгла маса по проблемите на земеделието, информират от правителствената информационна служба.
При обявяването на споразумението възникнаха спорове между зърнопроизводителите дали това решение е гарантирано от министър-председателя Сергей Станишев. Тогава стана ясно, че до края на месец януари премиерът е поел ангажимента да се проведе повторна среща, на която да бъдат поставени всички проблеми на сектора, които не са били обект на дискусия днес.
Пламен Петров - зърнопроизводител заяви, че днес 275 млн. лв. са тръгнали от Националната разплащателна агенция към Централната банка. С тези пари ще бъдат изплатени преките плащания на около 30-40 % от всички подали заявления. Това са всички земеделци, които са без застъпници и без заявени пасища и ливади.
Днес зърнопроизводителите блокираха движението в София, като пристигнаха с трактори и леки коли на площад "Ал. Батенберг" и пред Министерски съвет". Основното им искане бе за отпускането на 378 млн. лв. за национални доплащания за декар обработваема площ без да бъде поставяно под съмнение тяхното изплащане. Записаните в бюджета за догодина 167 млн. лв. под условие няма да бъдат изплатени, защото в условията на финансова криза просто няма да има излишък, обясниха решението си за протеста зърнопроизводителите. А за тези пари те имали подписано споразумение с министъра на земеделието и храните Валери Цветанов.
Две различни протестни прояви на еколози – пред Народното събрание и около Националния археологически музей, протестни шествия и митинги на студенти, зърнопроизводители и млекопроизводители, както и други спортни и обществени мероприятия охраняваше столичната полиция днес, съобщиха от пресцентъра на МВР. По данни на органите на реда в протестите на територията на столичния град са се включили около 1500 души и 164 трактори.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини