Как да гласуваме в деня на двата вота и референдума (видео)

Изображение 1 от 2

    Изборите за държавен глава и националният референдум започват в 07:00 часа на 6 ноември и ще продължат до 20:00 часа на същия ден, припомнят от ЦИК. В секциите, пред които има чакащи хора, изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа. В този случай членовете на секционните избирателни комисии събират документите на присъстващите и допускат само тях.

    Право на глас за президентските избори към датата 6 ноември имат 6 834 278 избиратели, а да участват в референдума имат 6 832 288 души. Разликата е заради изискването лицата, участващи в референдума, да имат постоянен адрес към датата на обнародване на указа за референдума - в случая 8 август 2016 г.

    Общо секциите в страната са 12 418, като в тази цифра не са включени секциите, които ще бъдат образувани в специализираните заведения. 325 секции ще има в чужбина и те ща са в 71 държави.

    В 500 секции в страната ще се гласува машинно и то ще е реално, а не експериментално. Машинното гласуване ще е само за избор на президент и вицепрезидент. Шест от секциите са в Асеновград.

    Гласуването на националния референдум ще става по обикновения начин - с бюлетина, която се поставя в плик. Пред изборното помещение се поставя информационно табло с образец на бюлетините. Там трябва да има и указания, че избирателят гласува само със знака "X" или "V" със син химикал, в границите на квадратчето. На това информационно табло трябва да има също телефони за връзка с Районната избирателна комисия, както и телефони за подаване на сигнали до Районно управление на МВР и до дежурния прокурор.

    В кабината за гласуване също трябва да има информационно табло с указания как да бъде отбелязан вотът.

    При гласуването в секционната избирателна комисия /СИК/ ще има две кутии - едната за президентските избори, а другата за референдума, както и два списъка.

    Членовете на СИК ще питат задължително дали избирателят желае да гласува първо за избор на президент, а след това и за референдума и ще припомнят на избирателя, че гласуването на президент е задължително.

    В зависимост от желанието на гласоподавателя той ще получава съответните бюлетини, които се откъсват от кочана пред него.

    В бюлетината за референдума избирателят може да гласува само по един, по два или и по трите въпроса.

    Бюлетина и начин на гласуване в изборите за президент и вицепрезидент

    Бюлетина и начин на гласуване в националния референдум

    Източник: dir.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      23
      237
      0 0
      11:59, 5 ное 2016
      Гласуването ще мине , но след това стават манипулациите. Особено в градове където за председатели на избирателните комисии са поставени хора като Гавазов. Този екземпляр се ръководи само от собствените си интереси. Сигурно пак ни чакат "честни избори".

    Още новини

    Последни новини