4-годишната Михаела убита от баба си

След 2-годишна работа на плевенски и столични криминалисти бе разкрит извършителят на жестокото убийство на 4-годишната Михаела Баракова от Плевен.
Това е нейната баба - 54-годишната Маргарита Баракова, съобщи директорът на полицията в града комисар Пламен Павликянов, предаде БГНЕС.
Тялото на детето бе открито на 15 ноември 2006 г. на градското сметище край село Буковлък с тежки наранявания в областта на половите органи. Първоначално за убийството бе заподозрян психично болният съсед на семейството Мартин Цачков, но след експертизи от Института по криминология и криминалистика той бе оневинен. След дълъг престой по психиатрии, Цачков почина през април т.г.
Събраните доказателства, подкрепени от самопризнанията пред съдия на бабата, сочат, че тя е убила внучката си. Маргарита Баракова извършила тежкото престъпление в момент на афект, след употреба на алкохол в комбинация с лекарства. Жената нямала топли чувства към внучката си, тъй като тя била отглеждана в дом за деца без родители. Прибрана била от майка си и поредния и съпруг 3-4 месеца преди инцидента. Бабата признала, че ударила няколко пъти в стената и в касата на вратата 4-годишното дете, вследствие на което то получило черепно-мозъчна травма. После инсценирала изнасилване с твърд предмет и изхвърлила трупа в контейнера за смет пред дома си, откъдето той се озовал на сметището.
В момента убийцата е с мярка за неотклонение "подписка", тъй като трябва да се грижи за едно от другите деца на дъщеря си. Останалите 3 са дадени в дом "Майка и дете". Според прокурор Искра Ганева няма опасност Баракова да извърши ново престъпление, тъй като от датата на убийството не е употребявала алкохол, нямало данни да е посягала на детето, за което се грижи сега и нямало къде да се укрие.
Майката на децата в момента е в Университетската болница със съмнение за туберкулоза. Според криминалисти има данни, че тя е продавала тялото си, а петте и деца са от различни бащи. Семейството живее в съборетина на ул. "Даме Груев" в центъра на Плевен.
Баракова може да получи присъда от 15 до 20 години затвор или доживотен затвор по обвинение в предумишлено убийство, извършено по особено жесток начин.
По-късно днес прокурорката уточни пред Фокус защо е бил задържан Мартин Цачков - според нея тогава всички доказателства са водели към него. В дома му имаше много чаршафи с кръв от кръвна група А, каквато е и тази на детето, разказа Ганева. Следствието имало и данни, че петната по чаршафа, в който е било увито тялото на убитото дете, са от сперма. С ДНК анализ обаче било установено, че кръвта е на самия Цачков, както и че липсват следи от ДНК-материал с профила му. ДНК-материалът по чаршафа пък се оказва на роднините на Михаела. Тези и други обстоятелства довеждат до прекратяване на повдигнатото обвинение срещу него на 9 януари 2008 г.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини