Делян Добрев е призован за обвинение в следствието

Делян Добрев е призован в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП), за да му бъде връчен обвинителният акт по делото "Белене".

Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг. Бившият енергиен министър Делян Добрев е поканен да се яви в Следствения отдел на СГП в 09.30 часа утре, добави говорителят, цитиран от "Фокус". 

"Обвинението не е по-различно от това, за което сме му поискали имунитета и няма да има каквато и да е било промяна", коментира Арнаудова. 

Обвинение днес бе връчено на друг ексминистър - Румен Овчаров. 

Прокурорът допълни, че министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова също е била разпитвана като свидетел по делото "Белене" във връзка с цялото разследване и целия процес по изготвянето на проекта АЕЦ "Белене" от началото на 2006 до 2012 г. 

На 25 октомври по БНР Румяна Арнаудова обясни, че като министър на икономиката, енергетиката и туризма задължение на Делян Добрев е било като изпълняващ правата на собственост (принципал) на НЕК ЕАД да предприеме всички необходими действия, за да се прекратят плащанията по всички договори, които са били сключени по проекта АЕЦ "Белене". 

Арнаудова тогава се съгласи с твърдението на министър Петкова, че в рамките на мандата на Делян Добрев не е имало никакви плащания по проекта (конкретно към консултанта „Парсънс Иендси Юръп Лимитед”). Но това, според прокурора, не променя факта, че Добрев е бездействал след датата на вземане на решението от Министерски съвет за спиране на проекта, за което лично също е гласувал.

Министерският съвет прие решение за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“ на 28 март 2012 г. На следващия ден това решение на МС бе потвърдено от Народното събрание.

Арнаудова не е отрекла, че обвинение може да застигне и друг бивш министър на енергетиката - Трайчо Трайков, съобщи БНР. За периода на сагата "Белене" остава и още един министър - Драгомир Стойнев.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    Корма
    9 -2
    17:56, 17 ное 2016
    Разберете, че няма как да не е виновен, при условие, че е участвал във всичките схеми. След като той е доказано виновен, би следвало той и неговият саратник - Добрев да си понесат последствията. Дано прокуратурата най-накрая да съумее да си свърши съвестно работата. Не може за 26 години преход и толкова много престъпни схеми да няма нито един осъден депутат. За урок да е на всеки следващ!
  • 2
    Дя
    дядо Щукар
    3 -3
    21:32, 17 ное 2016
    Абе вярвам че и Делянчо е топнал пръста в Меда но чак пък толкова да е виновен едва ли Ето и тази пръдла Теменужка казва че той е Малко виновен Ама така си е Делянчо в министерството по цял ден привикваше колежките си и се заглеждаше по дупетата им Такъв човек не може да е виновен Нъл тъй

Още новини

Последни новини