Евростат: България е с най-смъртоносните пътища

През 2015 в България, Румъния и Латвия е имало най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в сравнение с останалите държави от Европейския съюз, съобщава EurActiv, позовавайки се на данни от статистическата служба към Европейската комисия – „Евростат“, предаде Агенция „Фокус”.

Данните от трите държави хвърлят сянка върху доклада на ЕС за безопасността на превозните средства. Броят на загиналите в Общността при пътно-транспортни произшествия за първи път от почти 20 години се е увеличил.

Около 10 души на 100 000 са загинали при пътни инциденти миналата година в България.

Пътищата на страната са най-смъртоносните, оглавявайки списъка с най-много загинали в ЕС.

иолета Булц, еврокомисарят по транспортната политика на Евросъюза, увеличи натиска върху националните правителства да се справят с безразсъдните и опасни шофьори, след като по-рано тази година се разбра, че броят на смъртните случаи по пътищата между 2014 и 2015 г. се е увеличил във всичките 28 страни-членки.

„Ние губим по 70 души на ден в Европа, по европейски пътища и положихме огромни усилия, за да намалим тази цифра“, коментира Булц.

Междувременно в Приморско отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътни инциденти. 

Пожарникари, полицаи и доброволци демонстрираха как се спасява дете, пострадало при катастрофа - във видеото горе. 

Приморско е една от Черноморските общини, в които статистиката на пътните инциденти е доста тревожна.

Само на няколко километра от града през 2007 - ма година стана катастрофата, при която световният шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски удари челно две коли. На място загина Петър Петров от Сливен, а ранената Мануела Горсова все още не може да се възстанови.

Източник: http://www.vesti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Не
    НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
    1 0
    23:45, 20 ное 2016
    Лъжете-Бойко каза,че строи неуморно пътища.Какви катастрофи,бе
Последни новини