Поредният министър клиент на прокуратурата: Ненчев с обвинение за близо 4 млн. евро

Министърът на отбраната Николай Ненчев е поредният клиент на прокуратурата. Софийска градска прокуратура го привлече като обвиняем за престъпление по служба, с които е ощетил армията.

Това е вторият министър от Реформаторския блок, с обвинение през последните дни, след като срещу здравния министър петър Москов беше повдигнато такова за скандала с ваксините от Турция.

За министър Ненчев прокуратурата твърди, че разследването е установило, че между Министерство на отбраната и АО „РСК МИГ“ са били подписани два договора за удължаване на ресурса на 2 двигателя с по 50 часа и ремонт на 2 двигателя и една кутия за самолетен агрегат - 2 за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро.

Вместо тези договори да бъдат приведени в реално изпълнение, министър Николай Ненчев е казал на своя заместник – Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите, собственост на страната ни в АО „РСК МИГ“. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това деяние са настъпили значителни вредни последици за Българската армия - спаднал е през 2015 г. нальота на пилоти от ВВС на Република България на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа за година или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

Спрямо министър Ненчев е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

 haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ам
    АМАН ОТ КОРУПЦИЯ
    8 -2
    17:50, 23 ное 2016
    Айде всичките далавераджии от правителството в затвора!!!
  • 2
    Да
    Дали
    2 -3
    18:03, 23 ное 2016
    A, бе тази лехуза и за далавераджия не го бива! От гледане към НАТО, Русия разни посланици и ББ е станал разноглед - та право в прокуратурата.
  • 3
    Ли
    лисугер
    1 -1
    21:45, 23 ное 2016
    Ей този пръч Румяна Бъчварова и Петър Москов бяха най големите ГьОНСУРАТИ в правителството тяната некадърност урони престижа на Боката но той не ги сиктирдоса и с това си навлече неприязънта на избирателите ХАК МУ Е Нека сега сърба ПОПАРАТА която си надроби

Още новини

Последни новини