Намереното мъртво 3-годишно дете в Асеновград било убито от приятеля на майката

Окръжна прокуратура – Пловдив повдигна обвинение на 22-годишен мъж за убийството на 3-годишно дете в Асеновград и за закана за убийство спрямо неговата майка, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Оттам информират, че незабавно, в деня на инцидента (б.ред. 9 март), е образувано досъдебно производство, което първоначално то е било водено за евентуално причиняване на смърт по непредпазливост при немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност.

С акт на Главния прокурор на Република България, разследването е било възложено на Национална следствена служба.

"В резултат на предприетите активни съвместни действия на Окръжна прокуратура – Пловдив, ОД на МВР – Пловдив и Национална следствена служба, е установено, че случаят касае умишлено убийство на детето, което е било занесено в болничното заведение след настъпване на смъртта му", допълват от прокуратурата.

Ето какво се казва в съобщение до медиите оттам:

"Установен, като извършител на деянието, е 22-годишен мъж от Асеновград, живял на съпружески начала с майката на починалото дете. Спрямо него са повдигнати две обвинения, а именно:

- За това, че на 09.03.2020 г., в Асеновград, умишлено е умъртвил малолетно лице – престъпление по чл. 116, ал.1, т. 4, вр. чл. 115 от НК.

- За това, че на същата дата и същото място се е заканил с убийство на майката на детето, за да не издаде стореното от него – престъпление по чл. 144, ал. 3 от НК."

В хода на разследването са били извършени огледи, разпитани са били свидетели, вкл. пред съдия, били са приобщени веществени доказателства. Назначени са съдебномедицински експертизи.

При аутопсията на трупа на детето са установени множество травматични увреждания, включително: тежка гръдна и коремна травма, кръвонасядания на меките черепни покривки и по цялото тяло. Като причина за смъртта се определя тежката съчетана травма, резултат от нанесен от обвиняемия побой.

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража".

Най-тежкото, предвидено от закона, наказание за извършените престъпления е "лишаване от свобода" от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Разследването по случая продължава.

Източник: Asenovgrad.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини