КАТ ни готви нова секира през 2009-а. Преглед на националния печат

50 лева глоба за невзета касова бележка, предупреждава „Труд" . Ако доскоро сте забравяли касовата бележка в магазина, вече трябва да внимавате. Вашата разсеяност може да ви струва 50 лв. Досега глобата за клиент, който не занесе до вратата на магазина фискалния бон, беше 5 лева.
Националната агенция за приходи обаче иска тя да се увеличи десет пъти, заяви шефката на териториалното подразделение в Бургас Румяна Дулева. Друго предложение на данъчните е за невзети касови бележки да глобяват и общински служители, Комисията за защита на потребителите и дори полицаите. За целта трябва да се промени Законът за ДДС.
КАТ готви нови удари по шофьорите, разкрива „Труд". Нови по-солени глоби, радари с камери край пътя, забрани за младите водачи. Това са само част от мерките, които готви КАТ за шофьорите през Новата 2009 година.
1054 станаха жертвите на катастрофи от началото на тази година. Убитите по пътищата са най-много за последните 10 години у нас. За да спрат черната серия, още от януари депутатите започват да обсъждат промени в Закона за движението по пътищата. В поправките за първи път се предвижда и наказанието от 80 до 160 часа безвъзмезден труд за хванатите да карат пияни или без книжки.

Чезнат пари от банка, без да е разбита, пише „24 часа". Булбанк в Благоевград олекна със 700 хил. лв. без взлом, въоръжено нападение или хакерска атака, съобщиха от окръжната прокуратура.
Сигналът за елегантния обир в местния клона е бил подаден вчера по обяд, уточни говорителят на държавното обвинение Елка Атанасова.
Парите изчезнали от трезора на банката, която се намира на ул. "Иван Шишман" в центъра на града.
Първоначално плъзна слух за разбит банкомат, но наша проверка установи, че устройството е в изправност. По-късно стана ясно, че клонът не е атакуван от въоръжени бандити, нито е точено по електронен път от сметки. От пресофиса на банката успокоиха клиентите, че няма опасност за парите им.
"Обърнете се към прокуратурата. С тях сме се разбрали да дават информация по случая", бе лаконичен директорът на ОДМВР - Благоевград, Константин Титянов
"Направен е оглед, все още проверяваме случая, но засега не мога да дам повече подробности. Според сигнала има липса на близо 700 хил. лв., но откраднатата сума може да е и по-малка. Това ще стане ясно на по-късен етап", каза окръжният прокурор Елка Атанасова. Тя допълни, че е образувано дознание за кражба срещу неизвестен извършител.
От пресцентъра на "Булбанк" уточниха, че банката не е разбивана и клиентите трябва да бъдат спокойни за авоарите си.
"Хората няма да бъдат ощетени, ако са изчезнали пари, защото банката е осигурена", каза Вики Блажева от "Булбанк".
Според сигнала сумата е изчезнала от денонощен склад, до който достъпът е външен, без да се влиза в самата банка.
Според наши източници, трезорът е бил нает от охранителна фирма "Груп 4 Секюрити сървисиз България" АД. През почивните дни фирмата е оставяла за съхранение оборотите си.
Вчера по обяд, когато отворили касата, охранителите установили, че липсват около 700 хил. лв. и подали сигнал в полицията.
От половин година управител на благоевградския клон на охранителната фирма е бившият полицай Димитър Димитров.
Настройват майки едни срещу други, възмущава се „24 часа". Освен това законът не казвал за какво време се дават тези 240 лв. Вярно е, че искаме да стимулираме качествената раждаемост, но кой може да каже, че една студентка е по-добра майка от жена, завършила средно образование, пита Лазаров. Допълнителна екстра за следващите майки били и стипендиите, които се дават до 6-ата година на детето независимо от успеха. Обикновено сумите са 50-120 лв. месечно, но повечето вузове давали тавана за студентки с бебе.
Студентките майки у нас са около 15 000 годишно, сочи статистиката. Някои изобщо не завършват, работят и години наред ползват безплатни общежития и други привилегии. С този регламент се създавали допълнително условия за разрастване на сивата икономика.
Противопоставят се неосигурените и осигурените майки с близнаци, възмущават се от министерството на Масларова. Вместо общо 100 лв., както бе досега, неосигурените вече ще вземат по 100 лв. на близнак 1 г. при доход до 350 лв. на човек. За осигурените се предвижда също помощ за всеки близнак до 2-годишна възраст. Точната сума обаче не е определена от депутатите. Затова мярката остава неприложима от 1 януари и след 410-те дни, в които вземат 90% от заплатата си, осигурените минават на минимална заплата, както бе досега. Според закона новата помощ на осигурените няма да зависи от дохода. Социалното подпомагане е за нужда, която трябва да се докаже с доход, с имуществено състояние, семейно положение, разсъждава Лазаров.
Законът е пълен с парадокси и те не могат да бъдат изчистени с правилник до 1 април, категорични са от социалното министерство. Според екипа на Масларова е по-добре държавата да улесни достъпа до общински детски градини. Миналата година тези заведения у нас били 2456, което е с 14 по-малко от 2006 г.
Догодина ще бъдат изградени 70 нови по проект "Социално включване" на Социалноинвестиционния фонд. Те са на стойност 40 млн. евро, осигурени от Световната банка.
Последните придобивки на майките - по 100 лв. на месец за дете извън градината и по 240 за студентките, само на пръв поглед са повод за радост, твърдят от социалното министерство. Те ще създадат повече проблеми, отколкото решения, прогнозира социалният зам.-министър Лазар Лазаров.
Дни преди началото на ваканцията си със закона за бюджета депутатите промениха Закона за семейните помощи за деца. В него бе предвидено, че всички семейства, на които децата от 3 до 6 г. не могат да се запишат в общинска детска градина, получават право на помощ от 100 лв. месечно.
Не се посочва обаче за какво става въпрос - за липса на места, за изтърване на срока за регистрация или за нежелание, обяснява Лазаров. Не 13 000, както се обяви по време на дебата в парламента, а 63 000 са децата, необхванати от градините сега, по данни на националната статистика, каза той. Само в София били около 8000. От 271 000 деца между 3 и 6 г. 208 000 посещавали забавачка. Подпомагането по новия ред на всички вън от системата ще струва на държавата 56-58 млн. лв. в най-добрия вариант, сметнали финансовите експерти. Осигуряването на тези пари обаче е под условие. В хода на бюджетната процедура те не бяха предвидени и сега ще бъдат дадени само ако има достатъчно приходи и има гаранции към 31 март, че годината ще приключи с 3% бюджетен излишък, обясни заместникът на Масларова. Така че още при старта си през април новата схема на подпомагане можела да блокира и да създаде обществено напрежение.
Алтернативата с частните детски градини е необмислена, категоричен е Лазаров. У нас тези заведения сега били едва 36. Таксите в тях са средно 250-350 лв. и държавната помощ не вършела работа. Освен това помощта по принцип е за бедни, а доходен критерий в закона не бил предвиден.
Майките студентки се отделят от другите неосигурени със значителни предимства, твърдят от социалното министерство. По новия ред те получават по 240 лв. месечно без значение на дохода, а останалите неосигурени по 100 лв. 1 г. при доход до 350 лв. на човек от семейството. Никъде в Европа помощта не е колкото минималната работна заплата, така се губел стимулът за работа.
БСП хвърля Ламбо vs. Бойко, разкрива „Стандарт". Майор Деянов срещу генерал Борисов. Това ще бъде най-интригуващата битка на парламентарните избори догодина. БСП хвърля в София любимеца на червените Стефан Данаилов срещу най-рейтинговия политик и кмет на столицата. Само Ламбо може да бие Бойко на вота, в който и да е район, издаде за "Стандарт" източник от соцръководството.
Софиянци не се лъжат, отговори кметът на хвърлената ръкавица. Той припомни имената на десетина политици, които са се провалили в двубои с него. Избори в София вече губиха Бриго Аспарухов, Мартин Заимов и Таня Дончева.
Сергей Станишев, Румен Овчаров и Стефан Данаилов ще са водачите на трите червени софийски листи за изборите, решили в БСП. На предишния вот премиерът пое работническия 25-и район, а Ламбо - тъмносиния център. Овчаров традиционно води червените в 23-и район.
Червени интриги вървят половин година преди изборите. Социалистите залагат кой министър ще бъде избран за водач на листата на левицата в Стара Загора. Дилемата е между бившия кмет Евгений Желев и досегашния водач Емилия Масларова, твърдят източници на "Стандарт". Според запознати здравният министър имал по-голям шанс и заради високия вот на конгреса. Решението обаче ще бъде на лидера Сергей Станишев, коментират от "Позитано" 20. Масларова пък можела да получи челното място в друга област. Поне няколко от ключовите имена на БСП си търсят район за следващия парламент. Въпреки че най-малко 6 области нямат сигурен водач, популярни имена от партията са под въпрос за вот 2009, показа проверка.
Соцлидерът Сергей Станишев трябва да търси нова област на Янаки Стоилов. Шефът на "лявото крило" беше няколко мандата депутат от Ловеч, но за следващия вот там листата ще оглави Евгений Узунов, твърдят социалисти. Иво Атанасов също може да отстъпи първото място в Кюстендил на Мая Манолова. Под въпрос бил и зам.-шефът на Народното събрание Любен Корнезов. Юристът не бил сигурен дали иска още един депутатски мандат, коментираха източници на "Стандарт". Запознати твърдят, че бившият правосъден министър Младен Червеняков е дал съгласието си за листата в Монтана. Досега той беше начело в София-област, но отстъпва мандата на Кирил Добрев. По традиция водачите са от така наречената лидерска квота, а вторите места - от гражданската. Така за редовите социалисти остава битката за третите места и е сигурно, че много от сегашните депутати няма да стигнат до следващия парламент.
Привилегия ще пази имотите на държавата още три години, отбелязва „Дневник". До 2011 г. ще действа привилегията, която пази държавата и общините да загубят собствеността си, въпреки че чиновниците напълно са изоставили даден имот и са позволили на частници да го използват с години. Дотогава за тези имоти спира да тече т.нар. придобивна давност, която дава право на всеки, който добросъвестно владее земя или сграда пет години, да бъде обявен за неин притежател. Така най-рано през 2016 г. частник ще може да придобие такъв имот.
Извънредната защита за имотите - частна държавна и общинска собственост, трябваше да отпадне в края на 2008 г., но е удължена с нови три години с промяна в Закона за собствеността, която парламентът е гласувал в последните си работни дни и вече е публикувана в Държавен вестник. Привилегията беше установена през 2006 г., въпреки че по конституция частната собственост на държавата, общините, гражданите и фирмите е равнопоставена.
Това рекордно удължаване на извънредната защита с три години беше гласувано, след като депутатите от "Коалиция за България" Стойко Танков и Бойко Великов внесоха проект тя да важи до 2013 г. Този срок все пак се стори твърде дълъг на правната комисия в парламента и тя го намали до 2011 г. Мотивът, с който за пореден път на общините и държавата се дава подобна привилегия, е, че ведомствата нямали време да направят електронен регистър на имотите си, а и имали лоша комуникация със службите по кадастъра.
"Това е направо подигравка, ние ли да отидем да организираме, докато някой чиновник някъде се сети да си свърши работата", заяви депутатът от БСП Иглика Иванова. Според нея с този мораториум проблемите не се решават, а само се отлагат. "Гражданите, които съвестно десетки години се грижат за държавни имоти, ли са онази шайка разбойници, които само чакат да изтече давността и да ги заграбят? Това е абсурд", твърди Иванова.
Държавната агенция по горите (ДАГ) няма да се откаже да си търси от Симеон Сакскобургготски надвърнатите му гори, заяви юристът на ведомството Милена Трифонова. Тя отхвърли твърденията, че в неделя е изтекъл давностният срок, в който агенцията може да заведе гражданско дело. Трифонова обясни, че искът ще бъде внесен, след като Върховният административен съд се произнесе на 13 януари по първоначалната жалба на ДАГ. Казусът възникна, след като през 2003 г. поземлената комисия в Самоков върна на Сакскобургготски 4500 дка гори в повече. Юристът обясни, че няма проблем със завеждането на гражданско дело, въпреки че бившият премиер вече пет години владее земите. Кога ще бъде заведено делото, не се уточнява. Трифонова се позова на Закона за собствеността, в който беше записано, че давността за придобиване на държавни имоти, каквито са спорните гори, се замразява и не тече от 1 юни 2006 г. до 31 декември 2008 г. Според Трифонова срокът е поставен умишлено, за да не може пет години след реституцията Сакскобургготски да обяви, че е станал собственик на горите по давност.
Искат Бузлуджа на концесия, пише „Дума". Преди около месец компанията "Кълвача Инвестмънт" АД е допозирала писмо за намерение да възстанови полуразрушения мемориален комплекс на връх Бузлуджа, научи ДУМА от директора в дружеството Петър Пепелешков. Дружеството е изпратило писмото до премиера Сергей Станишев, до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов - в качеството му на принципал на обекта, и до областната управа на Стара Загора.
Засега няма изготвен проект с финансови разчети, колко ще струва евнтуалната инвестиция, но компанията би искала да вземе обекта на концесия за най-малко 30 години, обясни Пепелешков. Фирмата има намерение да възстанови комплекса, да го превърне в туристическа дестинация, както и има интерес към прилежащи терени, каза директорът в дружеството.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини