Над 40 приемни родители от Смолян и региона обсъдиха проблемите на приемната грижа със специалисти

    Повече от 40 приемни родители от Смолян участваха в регионална среща по приемна грижа. На нея бяха обсъдени предизвикателствата и успехите на приемните родители в региона. По време на срещата специалисти на Националната асоциация за приемна грижа работиха с приемните родители, оказаха им емоционална подкрепа по случаи, в които те срещат трудности.

    Преди 5 години само 2 приемни родители членуваха в асоциацията, а сега са повече от 30, показват данните на регионалния координатор на НАПГ за областта Галя Маринова.

    Психологът на НАПГ Румен Колев работи с младежите от 5 до 8 клас от приемни семейства, а докато родителите участваха в срещата за супервизия, доброволци – учители се грижиха за най-малките и за учениците от първи до 4 клас.

    Срещата е голям успех за приемните родители, защото поради големите разстояния и трудния район, както и липсата на транспортни връзки с града, много от общините са откъснати от Смолян. По тази причина подкрепата за тях от страна на социалните работници основно се случва по време на индивидуалните срещи.

    За всички ни е притеснителна училищната адаптация и различното отношение, което имат в училище към приемните деца. Най-сериозният проблем за децата е тяхната автентичност в клас”, коментира психологът Румен Колев, цитиран на официалната страница наНАПГ след срещата, на която той се ангажира с пряка работа с ученици от приемни семейства от 5 до 8 клас.

    За най-малките Националната асоциация за приемна грижа и Родопския драматичен театър подариха постановката “Дядовата ръкавичка”.


    С подкрепата на асоциацията и с общите усилия на приемните родители, в Смолян е обособена стая за срещи на децата с родните семейства и кандидатите за осиновители. 

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини